Romania locurilor frumoase

Palatul de Justitie, Alba Iulia (Curtea de Apel Alba Iulia)

Palatul de Justitie, Alba Iulia (Curtea de Apel Alba Iulia), Alba Iulia

Cladirea impozanta a fost construita in 1908, dupa planurile arhitectului maghiar Gester Kálmán. Terenul pe care s-a construit a fost obtinut de la episcopia romano-catolica, iar edificiul a fost plasat pe latura de nord a pietei Szechényi (astazi Piata I. C. Bratianu). Palatul prezinta un plan poligonal, avand o curte interioara si este inzestrata cu un parter si doua etaje, cu fatada corpului central si cele laterale avand deschiderea spre aliniamentele stradale.
Aici si-au desfasurat activitatea: Tribunalul, Judecatoria Mixta, Parchetul, Penitenciarul, Baroul avocatilor, Comisia de Ocol pentru expropiere si improprietarire, Cartea funciara, iar din 1968 Comitetul Judetean Alba al P. C. R., Consiliul popular al judetului Alba, Primaria municipiului Alba Iulia, redactia ziarului Unirea. incepand cu 1990 va fi sediul Prefecturii Judetului Alba si a Consiliului Judetean Alba.

De istoricul cladirii se leaga o serie de evenimente care merita mentionate. La 2 decembrie 1918, in sala festiva a Tribunalului, membrii Marelui Sfat National aleg Consiliul Dirigent si delegatia care urma sa prezinte regelui Ferdinand I, la Bucuresti, Declaratia Unirii. La 23 mai 1923, in aceeasi sala, are loc deschiderea manifestarilor prilejuite de implinirea a 10 ani de la infiintarea Reuniunii Femeilor Romane din Alba Iulia, eveniment care s-a bucurat de prezenta reginei Maria si a principesei Elena, iar la 28 iunie 1925 se desfasoara lucrarile Congresului Uniunii Fostilor Volulntari Romani.

Vechime: 1908
Adresa: Piata Bratianu I.C. 1

Localizare Palatul de Justitie, Alba Iulia (Curtea de Apel Alba Iulia)

Scrie review Palatul de Justitie, Alba Iulia (Curtea de Apel Alba Iulia)

Ai vizitat Palatul de Justitie, Alba Iulia (Curtea de Apel Alba Iulia)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii