Romania locurilor frumoase

Palatul Apor

Palatul Apor, Alba Iulia

Astazi reprezinta cea mai reprezentativa constructie civila din perimetrul cetatii Alba Iulia si a fost edificata la sf. sec XVI in stilul gotic tarziu. Cladirea se afla la 1663 in proprietatea lui Francisc Lugosi, secretarul principelui Mihai Apafi, prima sa faza de constructie apartinand goticului tarziu. Achizitionata de contele stefan Apor in perioada (1670-1690) in care a detinut functia de tezaurar al Transilvaniei, locuinta este amplificata si infrumusetata cu elemente caracteristice fazei finale a Renasterii tarzii. in jurul anului 1720 primeste o noua destinatie, devenind Cazarma mica a Infanteriei, in fapt resedinta generalului comandant al garnizoanei austriece stationate in Alba Iulia.

Transformarile in stil baroc care i s-au adus in aceasta ipostaza, au vizat in special fatada principala, prin adosarea unui rezalit care cuprinde holul de acces cu scara de onoare, incadrat de coridoarele laterale. Initiativa lucrarilor i-a apartinut generalului Stefan de Steinville, iar posibilul autor al proiectului de reconstructie este Joseph de Quadro, arhitect celebru, implicat si pe santierul din vecinatate, de la manastirea trinitarienilor.
La sfarsitul secolului al XIX -lea aici isi avea sediul Cazarma Mica a Infanteriei, devenita dupa 1918 Cazarma Cuza Voda.
Recent restaurat, palatul gazduieste astazi rectoratul Universitatii "1 Decembrie 1918".

Vechime: sec. XVI
Localizare: Str. Gabriel Bethlen, nr. 5
Orar de vizitare: Zilnic de la orele 8-17
Intrare libera.

Localizare Palatul Apor

Scrie review Palatul Apor

Ai vizitat Palatul Apor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii