Romania locurilor frumoase

Muzeul Sfantul Ierarh Dosoftei - Mitropolitul

Muzeul Sfantul Ierarh Dosoftei - Mitropolitul, Iasi

Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei-Mitropolitul - Casa Dosoftei
Adresa: Str. Anastasie Panu, nr. 54, municipiul Iasi.
Este o constructie din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in care mitropolitul Dosftei a instalat in anul 1679 a doua tiparnita din Moldova.
Casa cu 3 fatade, cu ferestre arcuite si dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane inalte si zvelte, cu foisoare taranesti, a fost restaurata intre 1966 si 1969. In august 1970 s-a deschis aici sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romane.
Printre piesele importante ale muzeului se numara: un manuscris slavon din secolul al XIV-lea (aproximativ 1350-1380); un Liturghier tiparit de Macarie in 1508, prima tiparitura de pe teritoriul romanesc; Apostolul, cel mai vechi manuscris romanesc data (1559 -1560); cele mai vechi copii ale letopisetelor Tarii Moldovei de Grigore Ureche si Miron Costin; Cazania mitropolitului Varlaam, prima tiparitura in limba romana din Moldova (1643); Psaltirea in versuri (1673) a mitropolitului Dosoftei si o Evanghelie din 1682 ce a apartinut aceluiasi (cu insemnari autografe); o copie realizata de Al. Beldiman a Letopisetului Tarii Moldovei de Ion Neculce; un Hronograf din secolul al XVIII-lea ce a apartinut lui Mihai Eminescu, cu sublinierile poetului. De asemenea, macheta tiparnitei lui Dosoftei, colectii de icoane din secolele XVI - XVIII.
Linga Casa Dosoftei a fost asezata, in 1975, statuia marelui carturar, lucrare a sculptorului Iftimie Barleanu

Localizare Muzeul Sfantul Ierarh Dosoftei - Mitropolitul

Scrie review Muzeul Sfantul Ierarh Dosoftei - Mitropolitul

Ai vizitat Muzeul Sfantul Ierarh Dosoftei - Mitropolitul? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii