Romania locurilor frumoase

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Alba Iulia

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia (Muzeul Unirii - Cladirea Babilon) se numara printre cele mai importante institutii muzeale din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Muzeul este adapostit in Cladirea Babilon din 1968, care prin bogatia plastica a fatadelor reprezinta celui mai important monument de arhitectura romantica din oras.

Muzeul albaiulian a fost intemeiat in anul 1888 ca o sectiune a Societatii de istorie, arheologie si stiintele naturii din comitatul Alba. La inceput zestrea muzeului numara 622 piese arheologice, 1000 monede, 1000 volume in biblioteca si 125 florini bani lichizi. Cu timpul, numarul obiectelor a crescut in special datorita donatiilor, dar si in urma cercetarilor intreprinse de Adalbert Cserni.
La 20 mai 1929 cu ocazia Serbarilor Unirii desfasurate la Alba Iulia, s-a inaugurat, de catre regele Mihai si de primul ministru Iuliu Maniu, un nou muzeu purtand titulatura de "Muzeul Ardealului", "Muzeul Unirii" si care ocupa corpul de nord al "Catedralei Incoronarii".

In anii urmatori institutia de cultura isi va schimba in mai multe randuri titulatura: "Muzeul Regional Alba Iulia" (1938), "Muzeul de Istorie Alba Iulia" (1968). Ca o recunoastere a prestigiului de care se bucura muzeul albaiulian, in anul 1993 devine muzeu national.
Actualul muzeu ocupa, incepand din anul 1975, fosta cladire "Babilon" si Sala Unirii. Din 30 noiembrie 2017, celor doua cladiri i s-a adaugat fostul spital militar austriac, devenit mai apoi spitalul de neuropsihiatrie, ce a fost transformat in muzeul de arta religioasa si carte veche sub titulatura Museikon.

Primele doua cladiri, edificate in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, sunt monumente istorice de grupa A (de importanta nationala), iar a treia cladire edificata in secolul al XVIII-lea, monument de grupa B, dar care are inglobata in ea elementele unui monument de grupa A, zidul de incinta al castrului roman.

In edificiul Babilon sunt adapostite depozitele, birourile si salile de expozitie. Expozitia permanenta cuprinde vitrine cu obiecte organizate tematic si pe epoci, din preistorie, pana la al doilea razboi mondial, cuprinse in 64 de sali.
Sala Unirii, fosta "Cazina militara", a fost restaurata si amenajata astfel incat sa redea cat mai fidel imaginea de la 1922 (cand fusese pregatita pentru Incoronare). Tot aici functioneaza si Centrul NaĊ£ional de Restaurare si Conservare a Cartii Vechi.

Museikonul, sectie a Muzeului National al Unirii, functioneaza ca si un muzeu de sine statator, avand toate elementele unui muzeu modern: laboratoare de restaurare, depozite, sali de expozitii temporare, atelier de pedagogie muzeala si expozitia de baza propriu zisa.
Colectiile muzeului numara circa 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa detine in jur de 70.000 de volume. Muzeul editeaza anual publicatia "Apvlvm. Acta Musei Apulensis", iar din 1994 a inceput publicarea seriei de specialitate "Bibliotecha Musei Apulensis".

Adresa: Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14, Alba Iulia, jud. Alba, Romania, cod postal: 510010

Localizare Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Scrie review Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Ai vizitat Muzeul National al Unirii din Alba Iulia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii