Romania locurilor frumoase

Muzeul judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Muzeul judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Ploiesti

Cladirea in care functioneaza muzeul istoriei prahovene a fost construita in stil neoclasic dupa planurile arhitectului Al. Orascu, autorul proiectelor Universitatii din Bucuresti, a Librariei Academiei, etc.
Gratie valentelor sale artistice si istorice, cladirea se inscrie in categoria monumentelor de arhitectura din Romania.

De la punerea pietrei de fundatie la 31 mai 1865 si finisare in 1867 si pana in 1970, data la care a devenit adapost al muzeologiei prahovene, aici au functionat institutii de invatamant de prestigiu, incepand cu primul gimnaziu ploiestean - "Sf. Petru si Pavel", din timpul domniei lui Al. I. Cuza.

In decursul timpului cladirea a fost de mai multe ori restaurata, fiecare interventie fiind marcata de grija pentru conservarea caracteristicilor initiale ale monumentului. Ultima restaurare de mare amploare, a avut loc intre anii 1990 si 1995. Cu acest prilej, respectandu-se cu rigurozitate personalitatea arhitecturala a monumentului, cladirea a beneficiat de consolidarile si modernizarile cerute de noua conceptie tematica a Expozitiei de baza.

Ideea care a coordonat reorganizarea tematica a Expozitiei permanente a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, a fost aceea a individualizarii sale in contextul institutiilor de profil din tara, prin valorificarea patrimoniului propriu, a studiilor si cercetarilor intreprinse de specialistii din diversele domenii (arheologie, istorie medie, moderna si contemporana, numismatica si medalistica, etc.).

Pana in prezent din tematica generala a muzeului, au fost realizate, in functie de mijloacele materiale avute la dispozitie, etapele care ilustreaza descoperirile arheologice din judetul Prahova - rezervatiile arheologice Targsoru Vechi si Budureasca, inceputurile orasului Ploiesti, evenimentele de la mijlocul secolului XIX (1848) si ecoul lor in Prahova, cabinetele de numismatica si medalistica, aspecte ale vietii culturale prahovene antebelice.

La exterior, intrarea muzeului este incadrata de Statuile Sfintilor "Petru si Pavel", patroni ai Gimnaziului care a functionat aici, inca din 1868. In curtea din fata muzeului, pentru crearea unui ambient evocator, au fost plasate busturile domnitorilor: Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza, mari personalitati ale istoriei nationale, a caror viata si opera sunt strans legate de istoria Ploiestiului si a meleagurilor prahovene. In curtea interioara a muzeului au fost puse in valoare, in cadrul unui cuprinzator Lapidarium, piese litice romane, dar si monumente comemorative - crucea monumentala de la Valea Urloi (Urlati), care mentioneaza rascoala seimenilor si dorobantilor de la 1655.

adresa: Str. Toma Caragiu, nr.10, tel: 0244/52.26.56
Program de vizitare: zilnic 9.00 - 17.00 , luni inchis

Localizare Muzeul judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Scrie review Muzeul judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Ai vizitat Muzeul judetean de Istorie si Arheologie Prahova? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii