Romania locurilor frumoase

Muzeul Ceasului Nicolae Simache

Muzeul Ceasului Nicolae Simache, Ploiesti

Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploiesti, unicat in reteaua muzeala din Romania, a fost infiintat in anul 1963 de catre profesorul Nicolae Simache (1905- 1972). Initial avea titulatura "Ceasul de-a lungul vremii" si functiona cu un patrimoniu de cca 300 de piese, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti. Marirea patrimoniului a impus mutarea lui intr-un spatiu adecvat, fapt petrecut in anul 1971. De atunci pana in prezent muzeul functioneaza intr-o cladire de epoca, monument de arhitectura, de la sfarsitul secolului al XIX-lea (cca. 1890), care a apartinut magistratului si politicianului Luca Elefterescu. Casa pastreaza in linii generale arhitectura si decoratia originala, in stil romantic, iar initialele primului proprietar se regasesc si astazi incadrate intr-o splendida feronerie pe usile de la intrare.

Din anul 1993, muzeul isi schimba titulatura in "Muzeul Ceasului Nicolae Simache", in semn de cinstire a memoriei fondatorului sau. Patrimoniul Muzeului Ceasului "Nicolae Simache", numara in prezent peste 4000 de piese si componente specifice, de mare valoare si atractivitate, ilustrand evolu?ia sistemelor de masurat timpul din secolele al XVI-lea - al XIX-lea. Prin valoarea patrimoniului sau, Muzeul Ceasului din Ploiesti este compatibil cu muzee similare din Europa, cum sunt cele din La Chaux-de -Fonds din Elvetia, Besancon din Fran?a, s.a. Cele mai vechi ceasuri din colectie sunt cele de tip astronomic, datand din 1544 si 1562, creatii ale orologierilor Jaculus Heustadia (Olanda) si Joachim Metzker (Augsburg). Din aceeasi categorie fac parte si cadranele solare din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, unul dintre acestea semnat Butterfield - Paris 1690. O alta piesa deosebita ca sistem de functionare este clepsidra (ceasul cu apa), realizata de Charles Rayner, in anul 1654 la Londra. Remarcabila in cadrul Muzeului Ceasului este si existenta unui numar semnificativ de ceasuri de personalitati culturale si politice romanesti si straine, care prin semnificatia lor deosebita, particularizeaza valoarea acestei unice institutii culturale din Romania. Mentionam dintre acestea ceasurile care au apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, regilor Carol I si Mihai I, tarului Alexandru al II-lea si Marelui Duce Nicolae, generalului Alexandru Averescu, diplomatului Nicolae Titulescu, poetului Vasile Alecsandri sau pictorului Theodor Aman.

"In prezent, muzeul are o colectie de aproape 1000 de piese (numai in parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn in 1634, ceas pus in miscare printr-o cadere de apa (Londra, 1654), primul ceas de buzunar ("oul de Nurnberg"), orologii de turn, o piesa din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mana construit in acelasi an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de maestrii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, de ceasornicari francezi (Benjamin Balber, George Charle, Meuron), austrieci (Philipp Ia-cob, Beyr) sau elvetieni (Pres Vaucher, A. Hess). Pot fi vazute ceasuri cu mecanisme muzicale care canta Marseilleza , Desteapta-te, romane! , valsurile lui Strauss. Sunt prezentate ceasuri care au apartinut unor personalitati ( Constantin Brancoveanu , Al. I. Cuza , Mihail Kogalniceanu , Cezar Bolliac , B.P. Hasdeu , Theodor Aman , I.L. Caragiale , Duiliu Zamfirescu , Ioan A. Bassarabescu etc.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicatii in afara orelor, ca si alte obiecte legate de tema. "

adresa: Str. Nicolae. Simache nr.1, tel: 0244/54.28.61

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Ceasului

Localizare Muzeul Ceasului Nicolae Simache

Scrie review Muzeul Ceasului Nicolae Simache

Ai vizitat Muzeul Ceasului Nicolae Simache? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii