Romania locurilor frumoase

Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea

Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea, Tulcea

Muzeul de Istorie si Arheologie reprezinta o componenta principala a Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea. Desi se considera ca actul sau de fondare este consfintit prin organizarea expozitiei permanente de istorie si arheologie, in anul 1975, intr-o cladire construita in Parcul Monumentul Independentei, pe locul cetatii antice Aegyssus, este evident ca "istoria" sa se identifica in totalitate cu evolutia de peste 50 de ani a institutiei muzeale din judetul Tulcea, perioada in care au avut loc importante restructurari si transformari, unele dintre acestea cu adevarat fundamentale.

Luand in considerare evolutia cadrului legislativ in domeniul organizarii si functionarii muzeelor, institutia si-a structurat activitatea pe urmatoarele coordonate:
a) constituirea stiintifica, administrarea, conservarea si restaurarea patrimoniului muzeal. O preocupare constanta a Muzeului de Istorie si Arheologie a fost aceea de constituire a unui bogat si valoros patrimoniu arheologic. Acest obiectiv a condus la initierea unui program de cercetari, care s-a dezvoltat intr-o maniera remarcabila pe intreg teritoriul nord-dobrogean, ce constituie, de altfel, una din cele mai importante zone arheologice din Romania.
b) cercetarea stiintifica, evidenta, documentarea, protejarea si dezvoltarea patrimoniului muzeal. Cercetarea stiintifica este, fara indoiala, domeniul in care s-a investit cel mai mult. Este considerata, de altfel, ca fiind baza intregii activitati a colectivului sectiei de istorie si arheologie. Programul de cercetari, insotit de o politica de achizitii si donatii, a avut drept rezultat constituirea unui patrimoniu estimat la peste 90 000 de piese;
c) punerea in valoare a patrimoniului muzeal in scopul cunoasterii, educarii si recrearii. Specialistii Muzeului de Istorie participa la editarea revistei Peuce si a numeroase studii si volume de specialitate, adresate lumii stiintifice. Institutia beneficiaza de spatii expozitionale generoase (doua pavilioane in sediul central al muzeului, Muzeul Farului din Sulina, Complexul muzeal de la Niculitel), care pot oferi suport pentru proiecte pe termen lung sau temporare

Localizare Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea

Scrie review Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea

Ai vizitat Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii