Romania locurilor frumoase

Muzeul de Istorie Naturala

Muzeul de Istorie Naturala, Iasi

Adresa: B-dul Independentei, nr. 16, municipiul Iasi.
Program vizitare Muzeul de Istorie Naturala din Iasi:
Marti-Duminica: 10-17,
Luni: inchis.

Muzeul de Istorie Naturala din Iasi a fost infiintat la data de 4 februarie 1834, din initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza si Costachi Negri. Este primul muzeu de acest gen infiintat in Principatele Romane si, ca institutie culturala, avea drept scop sa prezinte publicului din Iasi "bogatiile pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii".
in anul 1840, s-a cumparat pentru Muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe ulita Hagioaiei, azi Bd. Independentei, cladire in care isi desfasoara activitatea si in prezent.
Muzeul pastreaza in colectiile sale piese donate la inceputul secolului al XIX-lea de mitropolitul Veniamin Costachi (o colectie de oase de mamut si rinocer paros, gasite agatate drept contra greutate la cumpana unei fantani din Rasca, tinutul Falticenilor), de domnitorul Mihail Sturza (elefantul indian Gaba, achizitionat contra sumei de 135 de galbeni), de Iacob Cihac, aga Alecu Bals, Gheorghe Asachi si altii.
Cabinetul de Istorie Naturala devine cunoscut marelui public si prin faptul ca, in una din salile lui, deputatii din Partida Nationala, in noaptea de 3/15 ianuarie 1859, au hotarat candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. Cea mai completa relatare a evenimentului ne-a lasat-o Vasile Alecsandri intr-o scrisoare catre fratele sau, Iancu Alecsandri, unde subliniaza printre altele ca "noua, celor adunati aici, ni se dadu numele de Gruparea de la elefant".
Chiar de la infiintare, Muzeul a jucat un rol didactic deosebit de important deoarece colectiile sale erau folosite ca material didactic la lectiile de istorie naturala de la Academia Mihaileana. incepand cu data de 11 martie 1834, dr. Iacob Cihac a tinut in cadrul Muzeului conferinte publice, tiparite in anul 1837 in primul Manual de istorie naturala in limba romana, editat la Institutul Albinei din Iasi. Acest manual, impreuna cu alte tiparituri ulterioare, a contribuit la formarea terminologiei biologice in limba romana. Tot din aceasta perioada dateaza primul herbar al Muzeului, constituit dintr-o colectie de 2844 de plante colectate in anul 1835 de botanistul Iulius Edel si farmacistul Iosef Szabo pe parcursul unei expeditii in zona Moldovei.
in 1840, momentul mutarii in cladirea actuala, patrimoniul muzeal consta in: 1.500 minerale, 2.844 de plante, 3000 de moluste si insecte, 795 vertebrate, 92 schetele. in anul 2000, inventarul Muzeului numara peste 350.000 piese, dintre care 3.500 piese de patrimoniu.
In prezent, colectiile Muzeului numara peste 300.000 exemplare, cele mai valoroase fiind colectiile de Insecte, Moluste, Amfibieni, Reptile, Pasari, Minerale si Plante.

Localizare Muzeul de Istorie Naturala

Scrie review Muzeul de Istorie Naturala

Ai vizitat Muzeul de Istorie Naturala? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii