Romania locurilor frumoase

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea, Tulcea

Profil principal: Etnografie

Muzeul functioneaza din 2005 intr-un nou sediu. Adaposteste colectii de etnografie si arta populara din nordul Dobrogei, reliefand traditiile specifice etniilor din aceasta zona. Colectia de etnografie este alcatuita dintr-un patrimoniu mobil ce prezinta practicarea ocupatiilor si mestesugurilor traditionale, modul de viata de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, pana la 1950.
Colectia cuprinde: inventar pentru practicarea agriculturii si cresterii animalelor; inventar pentru practicarea diferitelor mestesuguri si a desfasurarii vietii cotidiene; icoane. Colectia de arta populara cuprinde: tesaturi decorative si de uz, reprezentative pentru toate populatiile; colectie de port si podoabe.
in cadrul colectiei de etnografie se afla un numar de aproximativ 1.600 de piese ce reprezinta instrumentarul folosit in practicarea ocupatiilor si mestesugurilor traditionale. in domeniul prelucrarii produselor animale si vegetale in scop alimentar, colectia prezinta unelte, mijloace, dispozitive, instrumentar, arme, folosite la pescuit, apicultura, pomicultura, viticultura, prelucrarea semintelor, agricultura, morarit, cresterea animalelor, vanatoare.
Un loc deosebit in cadrul patrimoniului etnografic il ocupa colectia vaselor de metal (267 piese). Colectia este diversa atat in ceea ce priveste metalul folosit (arama, fier, argint, plumb), cat si in ceea ce priveste tehnica utilizata in confectionare si ornamentare (taiere, perforare, ciocanire, laminare, lustruire, incizare, pilire, nituire, indoire, turnare). Muzeul detine o colectie de covoare (155 de piese) de o valoare documentara si artistica deosebita. Realizate la razboiul de tesut, din lana, covoarele au amplificat, prin utilizarea lor, frumusetea interiorului traditional.
Colectia cuprinde covoare de diferite dimensiuni, de la cele inguste si lungi plasate pe perete (paretar) sau acoperind una din piesele de mobilier traditional (laicer) pana la cele mari, de forma dreptunghiulara si care acopera, in genere, un perete (polog, scoarta, covor). Se disting in cadrul colectiei covoare cu compozitii complexe formate din buchete de flori, pasari, scene de viata urbana, interpretate naturalist si dispuse in medalioane. Cromatica variaza intre culorile discrete (tonuri de verde, ocru, bleumarin, albastru-inchis) si cele tari (galben, portocaliu, rosu). Negrul (culoare de fond, in genere) si albul (folosit pentru evidentierea unor motive) echilibreaza compozitiile cromatice.
Prezenta aromanilor in Dobrogea se releva, din perspectiva conservarii traditiilor, prin patrimoniul pe care il detine muzeul: 670 de piese (tesaturi de uz casnic si decorative, port popular). tesaturile groase, policrome, de lana sau par de capra, detineau ponderea in casa aromaneasca traditionala. Portul traditional al aromanilor, atat in varianta lui masculina, cat si in cea feminina, se compune din piese numeroase si diverse (chiptare, fustane, canduse, poi, iumidane, sarica, cioariti, parpodzi etc.). in executia pieselor de podoaba (circa 100 in colectia muzeului) se folosesc tehnici stravechi (filigranul, ciocanirea au repousse, gravarea, intarsia).

Program: 8:00 - 18:00 (vara); 8:00 - 16:00 (iarna); luni: inchis
Adresa: Str. 9 Mai nr. 2, TULCEA

Sediul Muzeului de Etnografie si Arta Populara (fostul sediu al Bancii Nationale a Romaniei - Agentia Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, impreuna cu alte constructii, exemple valoroase ale arhitecturii de forme nationale.
Constructia are la baza un proiect elaborat in 1924 si a fost ridicata in perioada interbelica (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului national in arhitectura Romaniei.
Imobilul are o compozitie echilibrata generata si de pozitionarea intr-o intersectie, dar si de functionalitatea initiala.
Acest edificiu public poate fi considerat un exemplar reusit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei traditionale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea.
Patrimoniul Muzeului de Etnografie si Arta Populara reflecta, prin diversitatea colectiilor, un model cultural unic generat de convietuirea etnica dintre romani si celelalte populatii. Cele aproximativ 8000 de piese alcatuiesc un fond etnografic inestimabil decodificabil in cadrul colectiilor de arta populara si port popular, etnografie si foto-document.

Localizare Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea

Scrie review Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea

Ai vizitat Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii