Romania locurilor frumoase

Muzeul de Arta Tulcea

Muzeul de Arta Tulcea, Tulcea

Muzeul de Arta este gazduit intr-o cladire de stil neo-clasic, ridicata intre anii 1863 - 1865, ca Palat administrativ al Sangeacului de Tulcea, denumit atunci si Conacul Pasei, care a cunoscut multe transformari.
Dupa reunirea Dobrogei cu tara, devine in 1878 sediul Prefecturii judetului Tulcea, avand la parter Tribunalul Judetului, corpul Portareilor si Curtea de jurati. intre 1950 - 1970, a functionat ca Sfatul Popular Raion Tulcea. Devine sediul Muzeului de Arta pe 23 august 1982.
Muzeul de Arta Tulcea se mandreste cu ocrotirea unui patrimoniu important care a crescut constant mai cu seama in ultimii zece ani, de la 4.365 de lucrari la sfarsitul anului 1991, la 7.015 lucrari la ora actuala, astfel incat detine sapte colectii, dupa cum urmeaza: colectia de pictura moderna si contemporana, cu 932 lucrari; colectia de sculptura moderna si contemporana, cu 420 de lucrari; colectia de icoane din secolele XVIII - XX, cu 797 lucrari; colectia de grafica moderna si contemporana, cu 4.016 lucrari; colectia de placi de gravura (unica in tara), cu 400 lucrari; colectia de arta decorativa orientala din secolele XVIII - XIX, cu 311 piese; colectia de arta decorativa din secolele XVIII - XX, cu 139 piese. La etaj o sala prezinta obiecte ce provin din transferul colectiilor de la Muzeul de Arta Orientala. si alte piese din expozitie reflecta aspecte de viata ale minoritatilor etnice.
Structurata pe tema Dobrogea oglindita in arta plastica romaneasca, muzeul prezinta pe simezele sale din expozitia de baza, opere de mare valoare nationala si internationala, care pot naste invidia marilor muzee. Ele sunt creatiile de pictura si grafica moderna si contemporana dintre cele mai alese ale unor de artisti ca: Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, stefan Popescu, Petre Iorgulescu-Yor, Jean Al. Steriadi, Francisc sirato, stefan Dimitrescu, Nicolae Darascu, Ion Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Samuel Mutzner, Rodica Maniu, Marius Bunescu, Cecilia Cutescu Storck, Gheorghe Sarbu, Stavru Tarasov, Leon Biju, Ion tuculescu, Iosif Iser, Lucia Dem. Balacescu, Dimitrie Ghiata, Michaela Eleutheriade, Paul Miracovici.
Aceasta scoala a Marii Negre, a Dunarii si a solaritatii dobrogene, desi preponderenta, este inscrisa in evolutia fireasca a artei romanesti, fiind precedata cronologic de opere ale marilor maestrii ai sfarsitului veacului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, stefan Luchian, George Demetrescu Mirea, Sava Hentia, Nicolae Vermont etc.
Muzeul dispune si de prestigioase sculpturi ale artistilor reprezentativi din arta romaneasca: Ioan Georgescu, Dimitrie Paciurea, Frederic Storck, Ion Jalea, Oscar Han, Milita Patrascu, Alexandru Calinescu, Constantin Baraschi, Ion Irimescu, Ioana Kassargian etc.
Nucleul de forta al acestei colectii este fara indoiala cel al perioadei de avangarda reprezentata aici de: Hans Mattis Teutsch, Max Hermann Maxy, Marcel Iancu, Corneliu Michailescu, culminand cu cele 14 opere (10 de pictura, patru de grafica) semnate de cunoscutul artist de notorietate universala, Victor Brauner. Expozitia este incheiata de perioada contemporana reprezentata printre altii de: Corneliu Baba, Henry Catargi, Iulian Olariu, Ana Asvadurova si tulceanul Alexandru Ciucurencu, fondator de scoala.
Patrimoniul mai cuprinde opere valoroase de pictura si grafica ale artistilor contemporani.

Program: 8:00 - 16:00 (iarna), 10:00 - 18:00 (vara); luni: inchis
Adresa: Str. Gr. Antipa nr. 2, Tulcea

Parte componenta a COMPLEXULUI MUZEAL DE PATRIMONIU CULTURAL NORD-DOBROGEAN din cadrul Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, Muzeul de Arta (Conacul Pasei), cladire monument istoric construita in perioada 1862-1865, adaposteste un patrimoniu cultural de exceptie (colectii de pictura, sculptura, icoane, arta orientala, grafica si arta decorativa).
Recent reabilitata in cadrul proiectului RESTAURAREA SI REABILITAREA A DOUA CLADIRI DE PATRIMONIU DIN MUNICIPIUL TULCEA INCLUSE IN CIRCUITELE TURISTICE REGIONALE, derulat de Consiliul Judetean Tulcea, Muzeul de Arta valorifica in cadrul noii expozitii de baza, intitulata sugestiv Arte si influente in Dobrogea, bogatul tezaur artistic de pictura, sculptura, icoane (sec. XVIII-XIX) si arta decorativa (sec. XVIII-IX).
Istoricul cladirii:
- a fost ridicata intre anii 1863-1865, ca Palat Administrativ al Sangeacului de Tulcea, denumit atunci si Conacul Pasei;
- dupa reunirea Dobrogei cu tara, devine in 1878 sediul Prefecturii Judetului Tulcea, avand la parter Tribunalul Judetului, Corpul Portareilor si Curtea de jurati;
- intre 1950-1970, a functionat ca Sfatul Popular Raional Tulcea;
- devine sediul Muzeului de Arta la data de 23 august 1982.
Patrimoniul muzeal: Muzeul de Arta Tulcea se mandreste cu ocrotirea unui patrimoniu important care a crescut constant, mai cu seama in ultimii zece ani, de la 4.365 la finele anului 1991, la 7.015 lucrari la ora actuala, astfel incat detine sapte colectii, dupa cum urmeaza:
1. colectia de pictura moderna si contemporana (932 lucrari)
2. colectia de sculptura moderna si contemporana (420 lucrari)
3. colectia de icoane din secolele XVIII, XIX si XX (797 lucrari)
4. colectia de grafica moderna si contemporana (4.016 lucrari)
5. colectia de placi de gravura, unica in tara (400 lucrari)
6. colectia de arta orientala din sec. XVIII si XIX (311 piese)
7. colectia de arta decorativa din secolele XVIII, XIX si XX (139 piese)

Localizare Muzeul de Arta Tulcea

Scrie review Muzeul de Arta Tulcea

Ai vizitat Muzeul de Arta Tulcea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii