Muzeul Civilizatiei Cucuteni
Muzeul Civilizatiei Cucuteni, Iasi
MUZEUL CIVILIZATIEI CUCUTENI - Acest muzeu contine unele dintre cele mai valoroase piese descoperite in urma mai multor campanii arheologice, la care se adauga exponate provenind din Colectia "Fundatia Cucuteni pentru Mileniul III". Spatiul dedicat acestei vechi civilizatii este amenajat intr-o maniera moderna, astfel incat imaginile care reproduc scene din viata cotidiana sunt ilustrate cu ajutorul unor exponate originale. In camera centrala, oaspetii sunt transpusi in intimitatea domeniului fascinant al cercetarilor arheologice, prin intermediul unei reconstituiri de amploare, care reda diversele stadii ale explorarii, de la investigatia pe teren, pana la restaurarea pieselor prelevate in urma sapaturilor. Un loc special este rezervat tuturor creatiilor apartinand oamenilor din trecut, organizarea perimetrului expozitional fiind realizata in raport de specificul acestor manifestari. Astfel, in sala artelor, pot fi admirate celebrele vase cu motivul spiralei, pictate in rosu, negru si alb, apoi urmeaza sala ocupatiilor, unde a fost amenajata o locuinta caracteristica epocii, cu diverse unelte si arme. Circuitul se incheie in sala tezaurului, care gazduieste exponate cu o valoare inestimabila, precum podoabe si obiecte de cult. In acest ultim spatiu s-a urmarit crearea unei atmosfere speciale, prin relieful meandric al peretilor de lut si tavanul care reproduce cerul instelat, sub care si-au dezvoltat civilizatia, acum 7.000 de ani, locuitorii acestei parti a Europei.Modul original de organizare a spatiului este completat printr-un bogat material ilustrativ, de factura audio-video, constand in prezentarea rezultatelor cercetarilor arheologice, in special a celor experimentale, astfel incat intregul ansamblu ajunge sa reconstituie, intr-o maniera autentica, un fragment din civilizatia de odinioara.
Localitatea Cucuteni (15 km de oras) este celebra prin splendida ceramica pictata a culturii Cucuteni, din eneolitic (mileniile V- IV i.Chr), prin mormintele princiare getice si tezaurul cu obiecte de aur, din aceeasi vreme (sec V - IV i.Chr), descoperite pe teritoriul satului Baiceni.
Identificata si sondata la sfarsitul secolului al XIX-lea (1884, Theodor Burada, 1885 - 1886, Nicolae Beldiceanu, Dimitrie Butculescu, Grigore Butureanu), asezarea eneolitica de pe Dealul Cetatuia a fost cercetata sistematic in anii 1909 - 1911 (Hubert Schmidt), care a realizat prima monografie a culturii Cucuteni.
La aproximativ trei sferturi de veac de la aceste descoperiri, pe teritoriul comunei Cucuteni au fost facute descoperiri si din alte epoci istorice, cele mai cunoscute fiind cele geto - dacice, amintite mai sus.
Pe ceramica pictata a culturii Cucuteni predomina decorul spiralic, meandric si geometric, cu numeroase variante si combinatii. S-au gasit si statete antropomorfe feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice, incizate si pictate. Culorile predominante sunt rosul, albul si negrul, cu unele variatii in functie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca forme, vasele difera de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor, suporturi, vase de cult, etc.
Din necropola getica de pe Dealul Gosanu, s-au cercetat mai multi tumuli (movile), dintre care cel cu numarul 1, cu constructie interioara de piatra, cuprindea un mormant princiar, actualmente organizat ca muzeu arheologic in situ.
Din aceeasi epoca dateaza deja cunoscutul tezaur de la Baiceni, compus din mai multe piese de aur (coif, colan, aplici etc.), care faceau parte din portul de parada a unui rege get din zona.