Romania locurilor frumoase

Memorialul inchisoarea Pitesti

Memorialul inchisoarea Pitesti, Pitesti

Memorialul inchisoarea Pitesti este un muzeu memorial aflat in interiorul fostului penitenciar Pitesti, activ intre 1941-1977.
Penitenciarul de la Pitesti este cunoscut pentru faptul ca, intre anii 1949-1951, aici s-a desfasurat Fenomenul Pitesti sau Experimentul Pitesti, considerat a fi cel mai mare si cel mai intensiv program de spalare a creierului prin tortura din blocul comunist.
Experimentul Pitesti a fost stopat in septembrie 1951 imediat dupa inlaturarea de la fruntea Partidului Comunist Roman a comunistilor extremisti.
Cladirea a functionat ca penitenciar mixt - detinuti politic si de drept comun (femei si barbati) pana in 1977, cand penitenciarul a fost dezafectat.
Muzeul memorial a fost deschis publicului larg in 2014, dupa cativa ani de cercetare si planificare, in care o echipa restransa a incercat sa puna in valoare istoria fostului penitenciar Pitesti.

Situl gazduieste expozitii, evenimente culturale si programe educationale pe teme legate de detentia politica anticomunista. Astfel, centrata pe tema Fenomenului Pitesti, expozitia prezinta vizitatorului contextul in care s-a format generatia ce s-a opus comunismului.
Expozitiile - atat cele temporare, cat si cea permanenta - au un fir narativ cu precadere biografic si se bazeaza pe documente, studii si marturii, interventiile in spatiul fostei inchisori fiind minimale.
In interiorul Memorialului inchisoarea Pitesti este amenajat si un paraclis in care se desfasoara slujbe religioase saptamanal, la care pot participa cei care doresc.
Cladirea a fost declarata monument istoric de categoria A si se afla in proprietatea Fundatiei Memorialul inchisoarea Pitesti.

Adresa: Str. Negru Voda, Nr. 30, Pitesti, judetul Arges.

Localizare Memorialul inchisoarea Pitesti

Scrie review Memorialul inchisoarea Pitesti

Ai vizitat Memorialul inchisoarea Pitesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii