Complexul feudal "Curtea Domneasca de la Arges"
Complexul feudal "Curtea Domneasca de la Arges", Curtea de Arges
Curtea de Arges, fosta cetate de scaun a tarii Romanesti, adaposteste comori importante ale istoriei nationale, fiind astazi unul dintre cele mai importante puncte de atractie datorita unei bogate palete de obiective turistice.In oras exista doua curti medievale, una din secolele XIII-XIV - Curtea Domneasca impreuna cu Biserica Sfantul Nicolae - si cealalta din secolele XV-XVI - complexul Manastirii impreuna cu Palatul Episcopal.
Cele doua situri istorice sunt despartite de bulevardul lung de 1,5 km, trasat de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy la 1885, dupa restaurarea Manastirii.
Curtea Domneasca de la Arges a fost construita initial in secolul al XIII-lea de voievodul roman Senesalv. La inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului tarii Romanesti - Basarab I (1310 - 1352), au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul si zidul de incinta. in secolul al XVI-lea, domnitorul tarii Romanesti de la acea vreme - Neagoe Basarab (1512 - 1521), a construit Casa Domneasca, pe latura de nord.
Astazi, Complexul Feudal Curtea Domneasca de la Arges cuprinde doar o mica parte a Curtii Domnesti de odinioara. Gasim in interiorul sau un ansamblu de monumente istorice, precum turnul de poarta al Curtii Domnesti, zidul de incinta, ruinele a doua case, spre sud-vest - Casa Basarab I, iar spre nord - Casa lui Neagoe Basarab, ambele locuite de Neagoe Basarab in perioada in care venea sa verifice constructia Manastirii Argesului.
Curtea gazduieste si ruinele Bisericii San Nicoara din secolul al XIII-lea, insa cladirea din cadrul complexului care se afla in cea mai buna stare este Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, construita in stil bizantin.
Datand din perioada cuprinsa intre mijlocul si sfarsitul secolului al XIV-lea, Biserica Domneasca este unul dintre cele mai vechi si mai bine pastrate monumente din Romania medievala, fiind inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial.
Biserica este incadrata ca perioada de constructie la inceputul existentei statale a tarii Romanesti. A fost ridicata pe parcursul domniei chiar a primilor trei voievozi munteni, Basarab I, fondatorul dinastiei, a fiului sau Nicolae Alexandru, care o termina de construit, si a nepotului sau, Vladislav Vlaicu I, sub a carei domnie se va termina si pictarea acestei magnifice ctitorii, intre 1365-1369.
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc respecta modelul de constructie bizantin, avand o singura turla centrala, situata deasupra zidurilor dispuse in cruce greaca. Exteriorul este frumos decorat cu un model care alterneaza caramizi cu pietre de rau.
Valoarea exceptionala a acestei biserici este data de pictura de o calitate extraordinara. Monumentul conserva pictura initiala din secolul al XIV-lea, precum si fragmente de fresca din secolul al XVIII-lea si secolul al XIX-lea.
Intrarea in ansamblu se face prin cele doua porti de lemn cu motive geometrice lucrate in 1967, cu ocazia restaurarii, porti ce sunt prinse in zidurile clopotnitei din 1838.
in parcarea din fata muzeului, se mai observa pe latura vestica si intrarea din secolul al XIV - lea in Curte, reconstruita in timpul lui Neagoe Basarab.
Starea de ruina a Curtii Domnesti de la Arges este expresia numeroaselor razboaie si conflicte ce au avut loc in acest spatiu de-a lungul secolelor pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, adica pana in perioada moderna a Romaniei.
Complexul feudal a fost reparat si consolidat de-a lungul timpului, in zona efectuandu-se mai multe cercetari arheologice.
Asezare: Municipiul Curtea de Arges se afla in partea de nord-vest a judetului Arges si este inconjurat de dealurile si Muscelele Argesului de la poalele Muntilor Fagaras. Este strabatut de soseaua nationala DN 7C, care leaga Pitestiul de Sibiu prin Muntii Fagaras, situat la o distanta de 38 km de municipiul Pitesti. La Curtea de Arges, acest drum se intersecteaza cu soseaua nationala DN 73C, care duce spre est la Campulung (49 km) si spre vest la Ramnicu Valcea (36 km).