Romania locurilor frumoase

Noua Necropola Regala de la Curtea de Arges

Noua Necropola Regala de la Curtea de Arges, Curtea de Arges

Noua Necropola Regala de la Curtea de Arges, un loc de odihna pentru regii Romaniei


Fosta capitala a tarii Romanesti, municipiul Curtea de Arges s-a bucurat de-a lungul timpului de statutul de "oras regal", reintrand in atentia istoriei odata cu urcarea pe tronul Romaniei a Regelui Carol I (1839-1914).

In perioada domniei Regelui Carol I, la Curtea de Arges a fost construita calea ferata care leaga orasul de Pitesti, a fost ridicata o gara monumentala si a fost refacuta biserica manastirii Curtea de Arges, cunoscuta ctitorie a lui Neagoe Basarab, careia i-a fost adaugat un palat devenit una dintre resedintele familiei regale.
insa, poate cea mai importanta decizie a fost aceea ca frumoasa catedrala de la Curtea de Arges sa devina necropola regala. Astfel, regele Carol I, regina Elisabeta, regele Ferdinand si regina Maria isi dorm somnul de veci alaturi de Neagoe Basarab si familia acestuia.

In data de 10 mai 2009, la initiativa Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, in parteneriat cu Casa Regala a Romaniei, a fost pusa piatra de temelie pentru o noua Catedrala arhiepiscopala la Curtea de Arges, care sa aibe si rolul de necropola regala.
Altarul noii catedrale arhiepiscopale si regale a fost tarnosit in 7 decembrie 2018.

Noua Catedrala arhiepiscopala si regala este amplasata la intrarea in incinta Manastirii Curtea de Arges si poarta hramul Sfintei Mucenite Filofteia si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.
Edificiul are, in linii mari, arhitectura Bisericii Domnesti de la Curtea de Arges, ctitorita de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. in incinta exista un loc special amenajat, in pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a Romaniei si arhiepiscopii Argesului si Muscelului.

Usor retrasa fata de monumentul central al asezamantului, cladirea a fost conceputa in stilul arhitecturii bizantine, ca o prelungire a vechiului lacas de cult. Constructia, ce are 36 metri latime in zona fatadei, are forma de cruce greaca inscrisa, cu bratele egale, naosul principal de aceeasi inaltime cu cel transversal, peste a caror bolta se inalta o cupola cu o turla cu inaltimea de 21 metri.
Capetele extreme ale necropolei, in forma de semicerc, sunt formate de doua capele, acoperite cu cate o cupola. in capela din stanga vor fi expuse moastele Sfintei Mucenite Filofteia, situate la ora actuala in palatul episcopal din apropiere.

In exterior, Catedrala are un vestmant de caramida aparenta si chenare in relief cu detalii de piatra, iar in interior este decorata cu mozaic.
in noua necropola regala au fost inmormantati regele Mihai I (16 decembrie 2017) si regina Ana (13 august 2016). Tot aici au fost reinhumate ramasitele pamantesti ale regelui Carol al II-lea, aduse in tara in 2003 de la Lisabona, la 50 de ani dupa moartea sa, si cele ale Reginei Elena, aduse in tara in 2019 de la Lausanne. in viitor, urmeaza sa fie stramutate la Curtea de Arges si ramasitele pamantesti ale altor membri ai Familiei Regale din a patra generatie.

Localizare Noua Necropola Regala de la Curtea de Arges

Scrie review Noua Necropola Regala de la Curtea de Arges

Ai vizitat Noua Necropola Regala de la Curtea de Arges? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii