Romania locurilor frumoase

Biserica Sfanta Vineri

Biserica Sfanta Vineri, Pitesti

Biserica "Sfanta Vineri" - Edificiul pe care il intalnim astazi, poarta hramul Sfanta Vineri si a fost ridicat in 1903-1908 datorita ruinarii lacasului anterior. In acest nou lacas s-au pastrat portretele votive pe peretii laterali din pronaos, respectiv sudic si nordic, pictati intr-un stil neoclasic, al Anicai Enghel si al lui Draghici Budisteanu (PL.VIII), ca fondatori. Biserica cea noua a parohiei Sfanta Vineri a fost construita la inceputul secolului al XX lea dupa proiectul arhitectului Ion N. Socolescu. Inginerul care s-a ocupat de partea de rezistenta a fost Dumitru Dima (1876-1923).

Biserica "Sfanta Vineri" este un important monument istoric si de arhitectura din Municipiul Pitesti. A fost construita intre anii 1903 si 1908 de catre inginerul pitestean Dimitrie Gh. Dima, dupa planurile arhitectului Ion N. Socolescu, ce s-a inspirat din cele mai autentice traditii arhitecturale ale poporului nostru.
Impunatorul edificiu atrage atentia publicului prin ornamentatia care o copiaza in buna parte pe cea a Manastirii Curtea de Arges, prin tinda cu cele patru coloane cu capiteluri lucrate dupa arhitectura veche greceasca din piatra de Albesti de Muscel, precum si prin mozaicurile din dreapta si din stanga intrarii principale.

Din punct de vedere arhitectural, biserica prezinta o compartimentare specifica edificiilor bizantine, avand altar, naos si pronaos, cu un plan extins pe latura de vest, printr-un pridvor a carui bolta semicilindrica este sustinuta de sase coloane masive si pe doua arce amplasate pe coloanele centrale.
in interior se pot admira vitraliile, stranele arhieresti din dreapta si din stanga naosului, cafasul, toate din stejar masiv, sculptate in maniera brancoveneasca si baroca.

Biserica Sfanta Vineri a fost ridicata pe terasa cea mai joasa a orasului, fiind una dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din Pitesti.
Dupa mai mult de o suta de ani de la darea in folosinta, aceasta ramane cea mai importanta cladire bisericeasca din municipiul resedinta de judet si din zona, fiind cu adevarat una dintre bijuteriile arhitectonice de cult ale urbei argesene.
Adresa: Strada Sfanta Vineri, Nr. 44, Pitesti, judetul Arges.

Localizare Biserica Sfanta Vineri

Scrie review Biserica Sfanta Vineri

Ai vizitat Biserica Sfanta Vineri? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii