Biserica Olari
Biserica Olari, Curtea de Arges
Biserica dateaza din a doua jumatate a sec. al XVII-lea. Pe vremuri, in aceasta zona locuiau olarii orasului. Cum majoritatea mesterilor olari erau din Moldova, si biserica poarta amprentele stilului moldovenesc. A fost construita pe vechea temelie a unui schit de maici din 1300. Biserica olarilor a fost amintita pentru prima data in 1687. Biserica este unicat in aceasta parte a tarii prin prezentarea mortii pe peretele de est al constructiei. Din dreptul fatadei porneste o scara exterioara acoperita catre turn, unde se afla clopotele. Acoperisul bisericii din sindrila protejeaza si fatada, unde se afla frescele exterioare.In vestitul cartier de odinioara al olarilor, in apropierea Manastirii Curtea de Arges, se afla Biserica Olari, ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. Este un monument cu aspect rustic, cuprinzand variate elemente de arhitectura din lemn si zidarie imbinate original. A fost zidita in secolul al XVII-lea, prin stradaniile monahiei Salomia.
Privita din exterior, biserica surprinde prin armonia proportiilor. Acoperita cu sindrila, are la partea superioara a fatadelor o bogata ornamentatie pictata, realizata de un talentat mester anonim. O scara exterioara din lemn, acoperita de o streasina, duce in camera clopotelor. Pictura se remarca prin variatul sau colorit si prin plastica exprimarii.
Cu prilejul lucrarilor de restaurare din 1967-1968 au fost scoase la lumina temeliile unei constructii din secolul al XV-lea, sprijinita pe piloni de lemn, precum si un bogat material arheologic (ceramica si monede din secolele XV-XVI), pe baza caruia a fost datat edificiul.
Planul constructiei, diferit de cel al arhitecturii muntenesti - cu turn clopotnita lipit de corpul principal al cladirii - ne aminteste de unele ctitorii moldovenesti din epoca lui stefan cel Mare. Se remarca faptul ca in cazul frescelor din interior, tabloul intitulat "Moartea" este reprezentat ca o forta ce regleaza echilibrul universal, acest tip de reprezentare scenica fiind unic in Romania si printre putinele din lume.
Monumentul aminteste de o veche indeletnicire a oamenilor acestor locuri. Din cele mai vechi timpuri, poate chiar din vremea cand era cetate de scaun, localitatea a fost cunoscuta ca un mare centru de ceramica. Productia vaselor, unele de forma amforoidala, decorate cu braie in relief, cu linii perpendiculare, orizontale sau verticale si motive zoomorfe, ulcioarele mari (cu doua manere) sau cele mici (cu maner si gura lata) si, mai ales, ulcioarele de nunta, smaltuite intr-o nuanta de verde inchis si bogat ornamentate, dovedesc o veche traditie a acestui mestesug.
Adresa: Biserica Olari se afla in municipiul Curtea de Arges, strada Cuza Voda, nr. 134.
Asezare: Municipiul Curtea de Arges este situat in partea de nord-vest a judetului Arges. Este strabatut de soseaua nationala DN7C, care leaga Pitestiul de Sibiu prin Muntii Fagaras, fiind situat la o distanta de 38 km de municipiul Pitesti.