Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn "Sf. Voievozi", Valea Faurului

Biserica de lemn "Sf. Voievozi", Valea Faurului, Musatesti

Amplasare geografica: in zona de Nord a judetului, la 16 km de Curtea de Arges, pe valea Valsanului.
Posibilitati de acces: dinspre Curtea de Arges, DN73C, dreapta la intersectia cu DJ703I, apoi 650 m pe DC224.
Biserica de lemn din Valea Faurului, comuna Musatesti, cunoscuta si ca Biserica Sfintii ingeri, a fost construita in anul 1727 si are hramul "Sfintii Voievozi". Este una dintre cele mai vechi biserici din judetul Arges, fiind declarata monument istoric de interes national.
Pisania pictata deasupra usii de acces in pronaos fixeaza temporal existenta locasului de cult si contine referiri sumare la comanditari: "Aceasta biserica sfanta cu hramul Sfintii Voievozi, Arhangheli Mihail si Gavril, s-a zidit din temelie de domniile lor ctitori Petre Musatescu si Parvu Musatescu in anul 1727 si s-a jugravit din nou in anul 1906, prin straduinta si osteneala preotului Radu Popescu, Ion Ristescu si sotia sa, Joita, Ion Pandelica si alti enoriasi."
Biserica a fost construita din barne de gorun fixate pe un soclu din caramida si piatra. Pe latura vestica, prezinta un pridvor poligonal sustinut pe stalpi ciopliti din lemn. Avand plan dreptunghiular, biserica este structurata in interior, conform ritului ortodox, in altar, naos si pronaos.
Din patrimoniul de icoane, cea mai mare valoare artistica o au cele aflate in pronaos: Soborul arhanghelilor (icoana hramului); Maria Platitera, cu arhanghelii de o parte si alta a tronului; Sfantul Nicolae, cu Iisus si Maria; Deisis, cu Maria si Ioan, alaturi tronului. in fruntea acestora, vom aseza insa panoul circular cu Maria Platitera si arhanghelii, cu frumusetea originara bine conservata.
De-a lungul timpului biserica a fost supusa mai multor reparatii. Peretii au fost tencuiti in cateva randuri si in tot atatea randuri au fost executate picturi. Cu toate acestea, la Biserica Sfintii ingeri din Musatesti este imbucuratoare apropierea ei, prin restaurare, de infatisarea cea batrana, ce-i da speranta dainuirii, sub straja dealurilor din jur, precum cel al Faurului, ce-i vegheaza intrarea.

Din vechea pisanie s-a pastrat consemnat anul 1727 ca fiind cel in care Patru si Radu Musatescu au ridicat aceasta biserica. De asemenea, in 1797, asa cum atesta inscriptia de pe clopot, au fost efectuate reparatii. Probabil atunci s-a adaugat si turla clopotnita pe pronaos, ocazie cu care bolta acestuia din urma a fost inlocuita cu tavanul drept. Interventiile ulterioare au constat si in tencuieli si pictari succesive, atat la interior cat si la exterior.
in 1997 s-a indepartat tencuiala exterioara, redandu-i-se aspectul original.
Planul este cel de patrulater, cu altar decrosat, poligonal, dar si cu pronaos poligonal. imbinarile sunt cele de tip "coada de randunica", regasim braul in "franghie", console cu crestaturi.
in aria localitatilor situate pe firul Raului Doamnei, bisericile din Ganesti si Jupanesti constituie dovezi graitoare ale artei constructorilor cruceri din zona Muscelului.

Scrie review Biserica de lemn "Sf. Voievozi", Valea Faurului

Ai vizitat Biserica de lemn "Sf. Voievozi", Valea Faurului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii