Romania locurilor frumoase

Manastirea Robaia

Manastirea Robaia, Musatesti

Manastirea Robaia este un monument istoric aflat la 5 km distanta de satul Musatesti, la 10 km de Bradet si la 17 km de Curtea de Arges. Este o vatra de sihastrie atestata documentar inca din secolul al XIV-lea.
Numele manastirii provine de la un un eveniment tragic din istoria ei. in noapte de inviere, tatarii au navalit in interiorul manastirii, iar barbatii au fost luati ca robi.
Biserica, cu hramul sfantul mare mucenic Gheorghe, e zidita pe plan treflat cu pronaos, naos si altar. Ulterior, cu prilejul uneia dintre restaurari, i s-a adaugat pridvorul deschis mai intai si inchis dupa aceea, pe stalpi de lemn cu ferestre.
Ansamblul religios este compus din staretia noua si cea veche, dar si corpul de chilii. Atunci cand o vezi prima data, ai impresia ca privesti o fortareata straveche din piatra. Pelerinii se pot odihni la adapostul uneia dintre cele patru troite.
Foarte aproape de manastire se afla si Fantana de Leac. Legenda spune ca pe timpuri, atunci cand hoardele barbare navaleau in aceste tinuturi, copii si femeile si-au gasit sfarsitul pe cand se aflau la slujba. Sacrificiul lor nu a fost in zadar. Se spune ca apele izvorului din zona au capatat puteri vindecatoare. Fantana a fost reamenajata in anul 1995. in fiecare an, de sarbatoarea "Izvorul Tamaduirii", are loc o slujba.
in incinta manastirii au trait mai multi calugari luminati si bogati sufleteste: Sofronie de la Cioara si Parvu Mutu zugravul, pictor bisericesc si portretist, care si-a petrecut aici ultimii ani ai vietii ca monah si schivnic.
In anul 1954, manastirea cunoscuta ca obste de calugari este transformata in manastire de maici.
Lacas de cult si reculegere, Manastirea Robaia atrage permanent turisti dornici sa descopere frumusetile tarii, dar si oameni ce cauta un loc de rugaciune.
Cale de acces: din Pitesti se merge pe DN 7C circa 13 km apoi pe DJ 7031 circa 30 km. Pe dreapta drumului judetean este un indicator care ne indruma spre manastire. Manastirea este situata la 6 km de gura de varsare a vaii Robaia in raul Valsan, intr-un cadru incantator.

Localizare Manastirea Robaia

Scrie review Manastirea Robaia

Ai vizitat Manastirea Robaia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii