Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn "Inaltarea Domnului", Jupanesti

Biserica de lemn "Inaltarea Domnului", Jupanesti, Cosesti

Amplasarea geografica: in zona de Nord a judetului, pe valea Raului Doamnei, la 27 km de Pitesti.
Posibilitati de acces: accesul se face pe drumul judetean DJ731, pe drum asfaltat, cu ultimii 100m cu drum neasfaltat.
Biserica de lemn din Jupanesti pastreaza in pronaos pisania care aminteste anul 1742 (leat 7250) ca data a zidirii. Crucile de morminte din preajma actualei biserici insa (1739-1740), subliniaza ideea existentei unei alte biserici pe aceste meleaguri, inaintea acesteia, asezarea de mosteni fiind atestata din zilele Sfantului Voievod Neagoe Basarab.
Biserica pastreaza, intr-o armonie desavarsita, elemente artistice cu semnificatii arhaice, precum "capul de cal", sir de "zimtisor" la cosoroabele stresinii sau la barnele de formare a boltilor, franghia, discul solar, crucea, capul de balaur cu care se termina braul "in franghie" de la exterior.
Planul dreptunghiular al navei bisericii este completat la altar de unul poligonal, cu cinci laturi. Spatiul proscomidiarului este marcat si la exterior, fiind format prin prelungirea laturii nordice a navei. Bolta semicilindrica este prezenta in fiecare dintre spatiile principale ale bisericii, cu reluarea bogata a decorului figurativ de care aminteam.
Pridvorul deschis, poligonal, se pare ca a fost adaugat in prima jumatate a secolului al XIX-lea. S-au pastrat fragmente de fresca la exterior, ilustrand scena Judecatii dar si icoana de hram. Biserica pastreaza sfesnice si un tetrapod, de asemenea, bogat ornamentate.
in biserica se pastreaza piatra de mormant a unui anume Barbu Eneotu, care ar fi aparat cu pretul vietii, in fata pradatorilor, banii stransi de sateni pentru construirea unei noi biserici.
Din fericire, constructia bisericilor de zid din zona, inceputa cu avant la sfarsitul secolulului al XVIII-lea, nu au afectat continuitatea celei de fata.
in zona submontana a Argesului, la circa 10 km nord-vest de Campulung-Muscel, pe teritoriul satului Bughea de Jos, se afla Biserica de lemn Ciocanu.

Localizare Biserica de lemn "Inaltarea Domnului", Jupanesti

Scrie review Biserica de lemn "Inaltarea Domnului", Jupanesti

Ai vizitat Biserica de lemn "Inaltarea Domnului", Jupanesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii