Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn "Sf. Voievozi" Gabrieni, sat Ioanicesti

Biserica de lemn "Sf. Voievozi" Gabrieni, sat Ioanicesti, Poienarii de Arges

Amplasare geografica: zona de est a judetului, la 50 km de Pitesti, pe valea Raului Topolog.
Posibilitati de acces: din drumul european E81, sensul spre Rm. Valcea, dreapta pe drumul 678A, apoi stanga din dreptul primariei Poienarii de Arges, 2,5km.
Este ctitoria enoriasilor, pe mosia satului Berislavesti, avand initial, "Cuvioasa Paraschiva". Mai apoi, cu ocazia diverselor lucrari ample de restaurare, biserica de lemn isi va adauga hramurile: "Sf. Nicolae" si "Sf. Voievozi".
Planul locasului de cult este dreptunghiular, cu absida poligonala in cinci laturi decrosata la est, avand, in partea vestica, un pridvor deschis sprijinit pe patru stalpi sculptati volumetric. Clopotnita de forma hexagonala construita ulterior deasupra pronaosului prezinta deschideri practicate pe laturi pentru iluminarea spatiului interior
Decorul este distribuit la iconostasul de lemn cu stalpi profilati si colonete aplicate, care separa un registru iconografic cu ecouri stilistice transilvanene si la ancadramentul usii de intrare format din torsade paralele terminate in arc prevazut cu o cruce in timpan.
Pictura interioara pastreaza numele unor zugravi, precum Ghita si Dimitrie.
in zona de nord a judetului Arges, la circa 10 km nord-est de Orasul Curtea de Arges, s-a durat pentru eternitate un locas de cult la Barbaletesti, comuna Valea Iasului.

Scrie review Biserica de lemn "Sf. Voievozi" Gabrieni, sat Ioanicesti

Ai vizitat Biserica de lemn "Sf. Voievozi" Gabrieni, sat Ioanicesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii