Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn "Sf. Apostol Toma" si "Sf. Voievozi" de la Carstieni

Biserica de lemn "Sf. Apostol Toma" si "Sf. Voievozi" de la Carstieni, Carstieni

Biserica de lemn "Sf. Apostol Toma" si "Sf. Voievozi", zisa "a Turcului", CarstieniBisericile de lemn din tara noastra formeaza un patrimoniu pretios pe plan national si mondial. Pana la inceputul secolului XX, romanii au creat si s-au manifestat preponderent intr-o civilizatie a lemnului, de o bogatie, o varietate si un rafinament remarcabil, in care bisericile de lemn au atins varful ei maxim de expresie.
in Romania se pastreaza peste 1400 de biserici de lemn construite inainte de anul 1918. Valoarea lor in ansamblu este inestimabila pentru cultura romaneasca. Ele fac parte integranta si definitorie din identitatea nationala.

Biserica de lemn din Carstieni, comuna Calinesti, judetul Arges, poarta hramurile "Sf. Apostol Toma" si "Sf. Voievozi" si este datata din anii 1758-1759.
Lacasul de cult se distinge prin structura de buna calitate, bine pastrata, usi, ferestre si luminator nealterate, elemente decorative de interes, inscriptii cu datare si iconostas pictat. Biserica este inscrisa pe lista monumentelor istorice.
Daca in infatisarea de ansamblu mesterii nu s-au abatut de la modelul strabun, cu acoperisul in patru ape, nepatruns de clopotnita, de la mestesugul imbinarii barnelor in "coada de randunica", al crestarii consolelor, acestia s-au lasat ademeniti de influenta arhitecturii de zid in ceea ce priveste forma peretilor.

Astfel, au ales pentru acestia planul compus, din pronaos dreptunghiular, naos supralargit si altar poligonal, cu cinci laturi. Din aceeasi sursa de inspiratie a rezultat decorul soclului, de caramida, chenarul dispus in zimti, element regasit si la alte asemenea biserici argesene.
Lacasul si-a pastrat ferestrele originale, trei la naos si una la altar, sub forma unei piese de lemn asezata vertical in structura peretilor si deschisa la mijloc. La tinda, se distinge luminatorul in forma de cruce.

A ramas din tampla orginala chenarul "in franghie" din susul intrarilor, sculptat asemenea celui de la exterior, dar si valoroase icoane postbrancovenesti.
Comuna Calinesti se afla in estul judetului Arges. Este strabatuta de soseaua nationala DN7, care leaga Pitestiul de Bucuresti. Distanta dintre Pitesti si Calinesti este de 16 km si poate fi parcursa in aproximativ 20 de minute.

Amplasare geografica: in zona de Est a judetului, satul Calinesti, comuna Calinesti, la 21 km de Pitesti, pe DN7, spre Bucuresti.
Posibilitati de acces: venind dinspre Pitesti, din dreptul monumentului eroilor din comuna Calinesti, se vireaza la stanga (spre manastirea Rancaciov), aproximativ 6 km de drum asfaltat.
O inscriptie din dreapta usii de intrare, pe barna superioara a braului "in franghie" apare anul 1758 ("leat 7267"), care poate fi anul edificarii sau, poate, doar al unei reparatii generale. Exista o traditie care spune ca, initial, ar fi fost ridicata la punctul Cujba, la vreo 400 m de locul actual si ca ar fi fost stramutata din pricina faptului ca pe pozitia initiala, un turc ar fi omorat un om, in timpul slujbei. Asa i-ar fi ramas si denumirea de "a turcului". Prezinta o frumoasa decoratie sculpturala, inedit fiind un luminator sub chipul unei perforari in forma de cruce in peretele sudic al pronaosului, element arhaic intalnit mai ales dincolo de munti.

Localizare Biserica de lemn "Sf. Apostol Toma" si "Sf. Voievozi" de la Carstieni

Scrie review Biserica de lemn "Sf. Apostol Toma" si "Sf. Voievozi" de la Carstieni

Ai vizitat Biserica de lemn "Sf. Apostol Toma" si "Sf. Voievozi" de la Carstieni? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii