Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" de la Voroveni
Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" de la Voroveni, Voroveni
Amplasare geografica: in zona centrala a judetului, la 30 km de Pitesti si aprox. 14 km de Mioveni, pe Valea Argeselului.Posibilitati de acces: din drumul european E574, dinspre Pitesti spre Campulung, in dreptul localitatii Clucereasa se intra pe partea stanga pe drumul 73D, spre Boteni, 13 km.
Desi anul 1846 este retinut pentru datarea din Lista monumentelor istorice 2015, biserica pastreaza la altar, pe cosoroaba peretelui nord-estic o inscriptie cu "leat 7243", adica anul 1735. Prin urmare, 1846 nu poate fi decat anul vreunei reparatii ample. De atunci dateaza, de exemplu, si tencuirea si pictarea peretilor exteriori, de catre un faimos zugrav targovestean din neamul Luculescu. De asemenea, mare parte din pictura interioara a fost realizata tot in preajma anului 1846. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea spatiul bisericii va fi modificat in sensul amplificarii spre vest, prin pereti din caramida.
Desi inca din secolul al XVIII-lea in zona s-au ridicat si biserici din zid, biserica de lemn din Voroveni si-a pastrat utilitatea pana azi, nefiind abandonata.
Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului", se afla in zona centrala a judetului, la 30 km de Pitesti si aproximativ 14 km de Mioveni, pe Valea Argeselului.
Constructia consta dintr-o parte veche, de lemn, cu tinda, naos si altar, cercuita, tencuita si zugravita, si o parte noua, spre vest, ridicata din zid pentru a adaposti o tinda noua si un pridvor nou. Pictura exterioara cu apostoli, prooroci, sfinti mucenici si scene biblice se deschide ca o carte viu colorata catre cimitir si spre imprejurimi.
Desi anul 1846 este retinut pentru datarea din Lista monumentelor istorice 2015, biserica pastreaza la altar, o inscriptie cu "leat 7243", adica anul 1735. Prin urmare, 1846 nu poate fi decat anul vreunei reparatii ample. De atunci dateaza, de exemplu, si tencuirea si pictarea peretilor exteriori, de catre un faimos zugrav targovestean din neamul Luculescu.
De asemenea, mare parte din pictura interioara a fost realizata tot in preajma anului 1846. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea spatiul bisericii va fi modificat in sensul amplificarii spre vest, prin pereti din caramida.
Desi inca din secolul al XVIII-lea in zona s-au ridicat si biserici din zid, biserica de lemn din Voroveni si-a pastrat utilitatea pana azi, nefiind abandonata.
Posibilitati de acces: din drumul european E574, dinspre Pitesti spre Campulung, in dreptul localitatii Clucereasa se intra pe partea stanga pe drumul 73D, spre Boteni, 13 km.