Romania locurilor frumoase

Traseu turistic: Dambovicioara - Brusturet - Funduri - Vladusca sau saua Funduri

Traseu turistic: Dambovicioara - Brusturet - Funduri - Vladusca sau saua Funduri, Dambovicioara

Marcaj: Banda albastra
Durata: 5-6 ore
Lungime: cca 16 km, Diferenta de nivel: 570 m
Tip: Traseu de patrundere, lipsit de dificultati.
Acest traseu are ca punct de plecare centrul comunei Dambovicioara (850 m altitudine) si patrunde catre versantul estic al Pietrei Craiului. De la cabana Brusturet (992 m altitudine), traseul marcat ataca plantele puternic inclinate si masiv impadurite ale muntelui, folosind poteca pastorala care urca pieptis din fata cabanei pe Muchia lui Stinghie (un picior de munte care apartine ansamblului muntelui Funduri). Aceasta veritabila proba de rezistenta ia sfarsit in apropierea grupului de stane din poiana Funduri - cea mai cunoscuta dintre ele fiind stana din Funduri (1 368 m altitudine), un important punct de reper.
Aici va trebui sa ne decidem asupra directiei in care vom continua drumul, in functie de obiectivul spre care vrem sa ne indreptam. Daca optam spre refugiul Grindu sau spre Vladusca - La Table, va trebui sa urmarim in continuare semnul de marcaj banda albastra, schimband directia de mers catre dreapta (nord), strabatand padurea care imbraca poalele masivului, trecand apoi pe langa cantonul silvic Lespezi si pe langa stana din Grindu, prin poiana cu acelasi nume.
Apoi traseul se ramifica la stanga si urca prin padure pana la refugiu, in timp ce o alta ramura continua sa se desfasoare pe sub munte, pe la sipotul Vladusca (1400 m altitudine), pana la punctul de convergenta: saua Vladusca - La Table (1415 m altitudine). Daca avem ca obiectiv saua Funduri de pe creasta sudica a Pietrei Craiului, de la stana din Funduri trebuie sa schimbam directia de mers catre stanga (sud), urmarind semnele de marcaj de pe traseele Plaiul Foii - Vladusca (triunghi albastru) sau Plaiul Foii - Zarnesti, varianta Varful La Om - saua Funduri (punct rosu).
Vom urca o diferenta de nivel de circa 500 m, folosind o straveche poteca bolovanoasa (PlaiulOii). in partea finala, poteca ne conduce prin padurea de conifere, iar apoi, printre jnepeni siienuperi, sosim in saua Fuduri. Poposim apoi pe creasta sudica a masivului, si alegem incotrone vom continua drumul:
- spre cabanele Garofita Pietrei Craiului sau Plaiul Foii, pe marcajul albastru peste MareleGrohotis,
- pe creasta sudica, pe marcajul punct rosu pana la varful La Om,
- o coborare spre localitatea Podu Dambovitei, pe traseu nemarcat.

Scrie review Traseu turistic: Dambovicioara - Brusturet - Funduri - Vladusca sau saua Funduri

Ai vizitat Traseu turistic: Dambovicioara - Brusturet - Funduri - Vladusca sau saua Funduri? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii