Romania locurilor frumoase

Traseu montan: Dambovicioara - Ciocanu - Piatra Galbena - Valea Seaca a Pietrelor - Vladusca

Traseu montan: Dambovicioara - Ciocanu - Piatra Galbena - Valea Seaca a Pietrelor - Vladusca, Dambovicioara

Marcaje: Cruce albastra
Durata: 5-6 ore
Lungimea: cca 18 km, diferenta de nivel: 570m
Tip: traseu de patrundere lipsit de dificultati.

Aceasta cale aplina are ca punct de plecare centrul comunei Dambovicioara (850 m altitudine), de pe valea Dambovicioarei. De aici, se desprinde traseul marcat spre Vladusca - La Table, din soseaua catre vale si urca sustinut folosind drumul local care stabate intreaga asezare pitoreasca raspandita pe galmele din jur, mai intai, pe Padina Izvorului, apoi pe Padina sirnii, drumul urca pronuntat pana la primele case ale satului Ciocanu (circa 1 150 m altitudine).
Din acest punct, traseul paraseste drumul local care coboara catre satul sirnea si se indreapta spre nord. De aici, pe o poteca de picior, patrunde pe teritoriul muntelui Piatra Galbena (un masiv calcaros ale carui aspecte carstice si piscuri stancoase se insira de-a lungul traseului, pe o distanta apreciabila).

Primul reper intalnit dupa ramificatia de la Drumul sirnii este Crucea Spatarilor (1 226 m altitudine). Din acest punct, un alt drum coboara prelung pana in mijlocul satului sirnea, iar traseul marcat face un lung ocol al crestei stancoase a muntelui Piatra Galbena, pe versantul sau apusean, ocol care se termina departe, spre nord, in apropierea Curmaturii Groapelor, unde bolovanisurile si coltarii incep sa dispara, facand loc unor suprafete mai netede. Pe acest platou ocolitor se insira cele trei piscuri ale Pietrei Galbene, de la nord la sud: Piatra Galbena(1 474 m altitudine), Coltul Sparturilor (1 472 m altitudine) si Galma Sparturilor (1 475 m altitudine), toate purtand denumiri ce caracterizeaza aspecte generale ale peisajului. La nord de ultimul pisc se afla depresiunea La Gavan, excelent teren pentru practicarea schiului.

Din acest punct, traseul reintra pe linia de culme a muntelui Piatra Galbena, coborand treptat pana in Curmatura Groapelor (1 396 m altitudine). Traseele sirnea-Vladusca si Dambovicioara Vladusca, intalnindu-se in curmura Groapelor, coboara in comun catre Valea Seaca a Pietrelor, pana cand drumul local spre sirnea face jonctiunea cu drumul forestier de pe aceasta vale, indreptandu-se spre Vladusca - La Table.
Pentru accesul la refugiu Grindu, se urmeaza ramificatia traseului marcat II (banda albastra) prin padurea de pe muntele Grindu.

Scrie review Traseu montan: Dambovicioara - Ciocanu - Piatra Galbena - Valea Seaca a Pietrelor - Vladusca

Ai vizitat Traseu montan: Dambovicioara - Ciocanu - Piatra Galbena - Valea Seaca a Pietrelor - Vladusca? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii