Romania locurilor frumoase

Rezervatia Mlastina Harman

Rezervatia Mlastina Harman, Harman

Rezervatia Mlastina Harman face parte din categoria siturilor naturale botanice, aici rezistand, datorita conditiilor topoclimatice si hidrologice, endemisme de specii relicte glaciare.
Mlastina Harman reprezinta un important etalon al mediului natural specific depresiunilor intramontane. Speciile ce supravietuiesc aici sunt martori ai istoriei fitogenetice locale, iar incadrarea zonei intre rezervatiile naturale ale judetului este pe deplin justificata.
Mlastina Harman este pozitionata in partea centrala a Depresiunii Brasovului, la limita estica a Tarii Barsei, pe terasa luncii Oltului, la altitudinea de 525 m. La nord domina prelungirile sudice ale Dealului Lempes.
Initial, rezervatia a fost declarata pe o suprafata de 8,0 ha, insa in urma unor lucrari de drenaj, mlastina s-a restrans la cca. 4,5 ha, dintre care 2,0 ha sunt ingradite, iar celelalte 2,5 ha sunt considerate zona tampon.
Prin pozitia ei in aria joasa a Tarii Barsei, Mlastina Harman este situata intr-un sector depresionar, traversat de cateva paraie (Husbav, Valea Morilor, Paraul de sub Coasta etc) si alimentata de numeroase izvoare reci (vara + 8,0 gr. C), ale caror ape au creat conditiile supravietuirii unor relicte glaciare. Terenul pe care se afla rezervatia este neted si are o geodeclivitate redusa, specifica luncii si teraselor de lunca. Din acest motiv, aici predomina formatiunile de pietrisuri rulante si nisipuri grosiere, printre care se afla lentile de miluri argiloase si argile.

Localizare Rezervatia Mlastina Harman

Scrie review Rezervatia Mlastina Harman

Ai vizitat Rezervatia Mlastina Harman? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii