Rezervatia fosilifera de la Suslanesti
Rezervatia fosilifera de la Suslanesti, Mioarele
Rezervatia fosilifera de la Suslanesti - arie naturala protejata de interes international
Aici s-au descoperit schelete de pesti fosili cu o vechime de peste 50 de milioane de ani
La 8 km de Campulung, pe partea stanga a vaii Argeselului, la Suslanesti, pe dealul Marlauz, la o altitudine de 680 m, se afla Rezervatia fosilifera Marlauz. Aceasta prezinta o importanta deosebita prin bogatia de schelete de pesti fosili, ce se gasesc in argilele sub forma de lespezi fine datand de aproape 56 de milioane de ani.
Rezervatia fosilifera de la Suslanesti a fost declarata monument al naturii datorita importantei sale stiintifice deosebite. Este o arie protejata de tip paleontologic, fiind inclusa in a treia cateogorie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.
Rezervatia se intinde pe o suprafata de circa 3,5 hectare. Zona este lipsita de prea multa vegetatie, fiind brazdata de santuri rezultate in urma fenomenelor de siroire sau a torentelor de apa de pe versanti.
in sisturile disodilice si menilitice de varsta oligocena de aici se intalnesc specii de pesti fosili precum "Clupea longimana", "Caraux macoveii" (de forma ovala, de 14 cm lungime), "Rhombus stamatini" (cu pozitia ambilor ochi pe partea stanga a capului), "Scorpaenoides popovicii" (un peste de numai 10-20 mm, cu corp alungit, cu o aripioara pectorala triunghiulara de trei ori mai inalta decat corpul).
Impresiunile din sisturile disodilice de la Suslanesti mai cuprind si unele specii de plante, care populau aceste tinuturi, cum ar fi "Fagus feroniae", "Cinnamomum lanceolatum" (stramosul arborelui de scortisoara, intalnit astazi in Asia de sud-est), "Laurus tetrantheroides" si "Laurus phoeboides" (din care se trage dafinul) si altele.
Rezervatia fosilifera de la Suslanesti este considerata de geologi un sit geotectonic, acestia grupand fosilele descoperite in trei categorii mari, si anume: pesti autohtoni, pesti migratori si pesti de adancime. Au fost identificate nu mai putin de 30 de specii de pesti, iar mai mult de jumatate dintre acestia au reprezentat specii noi pentru aceasta stiinta.
Asezare: Rezervatia fosilifera se afla in partea estica a satului Suslanesti, pe teritoriul administrativ al comunei Mioarele, in apropierea drumului national DN 73D, pe traseul Boteni - Suslanesti - Fantanea.
Distanta dintre Pitesti si Suslanesti este de 54 km si poate fi parcursa in aproximativ o ora.