Romania locurilor frumoase

Muzeul Svabesc din Petresti

Muzeul Svabesc din Petresti, Judetul Satu Mare

La 12 km de Carei pe soseaua ce leaga Satu Mare de Oradea se afla comuna Petresti. Localitatea a fost atestata documentar in anul 1215. Datorita pozitiei sale strategice, de-a lungul timpului, localitatea a fost asediata de mai multe ori de turci, austrieci si curuti. Acestia din urma au depopulat aproape total satul. Astfel ca in 1740 contele Sandor Karolyi a colonizat din localitatile inconjuratoare familii de svabi la Petresti.
Din dorinta de a pastra valorile traditionale specifice etnoculturii svabesti, intr-o gospodarie tipica arhitecturii populare svabesti.
Primaria comunei si Muzeul Judetean Satu Mare au infiintat in anul 1993 Muzeul Svabesc din localitate.
Muzeul incearca sa redea modul de viata caracteristic svabilor.
Gospodaria este formata din casa, sura si acareturi, care dovedesc ca principala ocupatie a svabilor a fost agricultura. Mobilierul traditional confera interiorului ambianta specifica unei locuinte svabesti.

Profil principal: Etnografie

Localitatea este situata la 43 km de municipiul Satu Mare, pe drumul DN 19 Satu Mare-Oradea. Casa muzeul este una dintre cele mai reprezentative pentru arhitectura populara svabeasca. Construita in 1881, perpendiculara pe sosea, are o componenta de patru camere, doua holuri, doua bucatarii, doua pivnite, casa terminandu-se cu un grajd pentru animale. Pe toata lungimea ei are un tarnat sprijinit pe stalpi de lemn, fixati in talpi de fonta, iar in partea superioara avand ornamente florale traforate. Camerele sunt mobilate cu piese de brad confectionate de mesteri locali, ornamentate prin pictura cu motive florale si vegetale stilizate, specifice svabilor. Sunt prezentate obiectele utilizate in industria casnica textila incepand de la melita, pieptene de fuioare, furci de tors, vartelnita pana la razboi de tesut. in componenta gospodariei se afla si "goreul", continuat de o constructie de mari dimensiuni, sura care adaposteste utilajele agricole. Colectia muzeala functioneaza ca filiala Muzeului Judetean Satu Mare.

Szatmarnemetitol 43 km-re a DN-19-es orszagut Szatmar-Nagyvarad utvonala menten talalhato. A muzeumhaz egyike a svab epíteszet legreprezentatívabb epuleteinek. 1881-ben emeltek, az utra meroleges elrendezesben, negy szobaja, ket eloszobaja, ket konyhaja es ket pinceje van, hatul egybeepített istalloval. Az epulet teljes hosszaban tornac fut vegig, az ontottvas talpakra allított fa-oszlopok felso reszet viragmotívumokkal díszítettek. A szobakat helyi mesteremberek altal keszített fenyofa butorral rendeztek be, festett díszítesuk a svab nepmuveszetre jellemzo stilizalt virag- es novenyi motívumokbol all. A kiallított targyak kozott lathatoak a len es kender feldolgozasahoz es a szottesek keszítesehez szukseges eszkozok: tilolo, gereben, orsok, tekero, szovoszek. A gazdasag resze a kukoricakas (gore) es a nagymeretu csur, ami a mezogazdasagi gepeknek es eszkozoknek ad otthont.

Program: 10:00 - 18:00; sambata: 10:00 - 14:00 (vara); 9:00 - 17:00; sambata: 10:00 - 14:00 (iarna); luni: inchis
Adresa: Strada Principala nr. 405, PETREsTI, Satu Mare

Impresii Muzeul Svabesc din Petresti

Adrian
nota: 10

26-06-2022
În interior, se găsesc 4 camere, două holuri și două bucătării. În spate se află grajdul animalelor iar de la subsol, nu lipsesc cele două pivnițe. În tradiția șvabilor, una este special rezervată pentru vin iar cealaltă pentru legume, conserve pentru iarnă și altele.

Scrie review Muzeul Svabesc din Petresti

Ai vizitat Muzeul Svabesc din Petresti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii