Muzeul National Secuiesc
Muzeul National Secuiesc, Sfantu Gheorghe
Profil principal: Arheologie-Istorie, Etnografie, MemorialeMuzeul National Secuiesc este deschis vizitatorilor din 1875. Ca institutie stiintifica, si-a propus cercetarea si prezentarea comunitatii si a memoriei culturale regionale din tara Secuiasca. Data care figureaza in stampila muzeului, 1879, reprezinta anul in care institutia a devenit bun public al comunitatii secuiesti. in 1969 devine Muzeu Judetean Covasna si in urmatorii ani sunt deschise filialele din Targu Secuiesc, Batanii Mici, Cernat. Numele Muzeul National Secuiesc este reluat in 1991. Muzeul National Secuiesc este deschis vizitatorilor din 1875. Ca institutie stiintifica, si-a propus cercetarea si prezentarea comunitatii si a memoriei culturale regionale din tara Secuiasca. Data care figureaza in stampila muzeului, 1879, reprezinta anul in care institutia a devenit bun public al comunitatii secuiesti.
in 1969 devine Muzeu Judetean Covasna si in urmatorii ani sunt deschise filialele din Targu Secuiesc, Batanii Mici, Cernat. Numele Muzeul National Secuiesc este reluat in 1991. Sectiile interne ale sediului principal sunt organizate in jurul unor colectii de mare valoare.
Biblioteca pastreaza colectii vechi provenite in special din donatii ale comunitatii locale, oferind o viziune de perspectiva asupra 350 de ani de bibliofilie si lectura ai societatii secuiesti. Codicele Apor, de 500 de ani vechime, constituie comoara cea mai mare a Bibliotecii, dar colectiile speciale cuprind intre altele si diplome de innobilare, carte si revista veche, manuscrise, harti, necrologuri, diplome, afise, invitatii.
Sectia de stiintele naturii dispune de colectii de mineralogie, botanica si zoologie, rezultate atat din donatii, cat si de pe urma cercetarilor proprii. Colectia paleontologica de mamifere cvaternare este considerata a fi de importanta central-europeana, colectia micologica a lui Denes Pazmany este cea mai mare de acest gen in Romania, iar colectia de fluturi a lui Laszlo Dioszeghy este cunoscuta de specialistii din lumea intreaga.
Colectia de arheologie provine in mare parte din zona noastra propriu-zisa, dar s-a imbogatit si cu piese pretioase descoperite in regiuni mai indepartate ale Bazinul Carpatic. Cuprinde circa 35.000 ani de marturii arheologice, incepand de la primele unelte folosite de omul preistoric in sud-estul Transilvaniei, pana la marturii din evul mediu tarziu. Situl arheologic de renume mondial, al asezarii de acum sapte milenii, de la Ariusd, a fost explorat de asemenea in primul rand de muzeul nostru.
Colectia de istorie cuprinde marturii remarcabile privind istoria locala, dar si istoria tarii Secuiesti sau a Transilvaniei, incepand din sec. al XVII-lea (ceasul principelui Istvan Bocskai sau mobilierul lui Tamas Basa, capitan suprem de Treiscaune) si pana la revolutia burgheza de la 1848-1849. Dispune de un lapidariu, de colectii de arme, de mobile, de ceasuri, de pipe, de sigilii, respectiv de colectii de arta a cositorului, de portelanuri, de sticle.
Colectiile etnografice de mobila, de ceramica, de textile si de port popular, din sec. XVII-XIX, prezinta o suprapunere partiala cu tematica colectiilor de istorie (mobilierul breslelor si cel nobiliar, vestimentatia si cusatura nobiliara, vesela de lux burgheza) si se completeaza cu marturiile din sec. XVIII-XX ale vietii si obiceiurilor populare. Expozitia in aer liber cuprinde pe de alta parte Casa din Ciuc, din 1767, cu mobilier complet, alaturi de porti secuiesti din sec. XVIII-XIX si stalpi funerari etc.
Pe langa sectiile interne Muzeului National Secuiesc mai apartin si cateva unitati externe cu sediul in Sf. Gheorghe (Galeria de Arta, Spatiul Magma) si in judet (Targu Secuiesc, Cernat, Zabala si Baraolt): Galeria de Arta "Gyarfas Jeno", Sfantu Gheorghe (din 197; Spatiul Expozitional de Arta Contemporana MAGMA, Sfantu Gheorghe (2010); Muzeul Breslelor, Targu Secuiesc (din 197; Muzeul "Haszmann Pal", Cernat (1973); Muzeul Etnografic Ceangaiesc, Zabala (23); Muzeul Depresiunii Baraolt, Baraolt 05).
Detine bunuri culturale clasate in T
Program: marti-duminica: 9:00 - 17:00(vara); marti-vineri: 9:00 - 16:00 sambata-duminica: 9:00-14:00 (iarna): luni: inchis
Adresa: Str. Kos Karoly nr. 10, SFANTU GHEORGHE, Covasna
Acces: intre Biserica Unitariana si colegiul National "Mihai Viteazu", autobuz: 1