Romania locurilor frumoase

Muzeul National Brukenthal

Muzeul National Brukenthal, Sibiu

Muzeul National Brukenthal functioneaza ca o institutie publica cu proprietate mixta in urma acordului incheiat intre Statul Roman si Biserica Evanghelica C. A. Sibiu.
Muzeul National Brukenthal in sec. XIX - Cladirea Palatului Brukenthal si colectiile baronului reprezinta nucleul Muzeului National Brukenthal de astazi, avand portile deschise publicului larg inca de la infiintare prin dispozitia testamentara a fondatorului sau.
Pe tot parcursul secolului al XIX-lea, principala misiune a muzeului a fost conservarea patrimoniului existent, largirea colectiilor prin intermediul achizitiilor si donatiilor si infiintarea de noi colectii, cu precadere in sfera culturii sasesti.
Sectiile Muzeului National Brukenthal:
1) Galeriile de Arta Brukenthal, cu subsectiile:
a) - Arta Europeana - Piata Mare nr. 4
b) - Arta Romaneasca - Piata Mare, nr. 5
c) - Arta Contemporana - strada Tribunei nr. 6
2) Biblioteca Brukenthal - Piata Mare, nr. 4
3) Muzeul de Istorie Casa Altemberger - str. Mitropoliei nr 2
4) Muzeul de Istorie Naturala - strada Cetatii nr. 1, cu subsectiile:
a) - Muzeul de Istorie a Farmaciei - Piata Mica nr. 26
b) - Muzeul de Vanatoare August von Spiess - strada Scoala de inot nr. 4

Profil principal: Arta decorativa, Arta plastica romaneasca, Arta plastica europeana, Carte veche

Muzeul National Brukenthal din Sibiu este o institutie de prestigiu european, iar dintre lacasurile de cultura din tara, unul dintre cele mai importante. Colectiile sale au fost constituite de catre baronul Samuel von Brukenthal (1721 - 1803), guvernator al Transilvaniei in perioada 1777 - 1787, putand fi deja vizitate in 1790, cu trei ani inaintea deschiderii Muzeului Louvre. Deschiderea oficiala a muzeului a avut loc in anul 1817. Este cel mai vechi muzeu din tara. Muzeului i s-au adaugat si colectiile Muzeului Societatii Carpatine. in anul 1950 acestor colectii li se adauga cele 497 lucrari de arta romaneasca ale Muzeului Astra. Muzeul are in componenta sa: Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Vanatoare August von Spiess, Casa Artelor (sediul expozitiilor temporare de arta contemporana), Galeriile de Arta Contemporana si Casa Albastra. Palatul Brukenthal care adaposteste muzeul este monument baroc, ctitorit de baronul Samuel von Brukenthal. Corpul principal se ridica intre anii 1778 - 1788, la el lucrand sculptorul Sino Hoffmeyer.
Galeria de arta cuprinde cele doua expozitii de baza, Pinacoteca Brukenthal si Galeria de arta nationala, carora li se adauga, la etajul al II-lea, spatiile destinate expozitiilor temporare. Pinacoteca Brukenthal, ale carei piese au fost achizitionate de catre baron la Viena, dupa 1750, cuprinde si ilustreaza scolile de pictura flamando-olandeza (450 piese), italiana (200), germano-austriaca (480), franceza si spaniola (20), din secolele XV - XVIII. Galeria de Arta Nationala, ale carei colectii s-au constituit dupa 1950, din fondurile Astrei si din achizitiile facute in timp, cuprinde lucrari de referinta, ce ilustreaza istoria artei romanesti din secolele XV - XX, numarand peste 3.000 de piese.
Cabinetul de stampe, fondat de baronul Samuel von Brukenthal, este cel mai vechi din tara. El detine gravuri din secolele XVI - XVIII, cat si grafica romaneasca moderna si contemporana, insumand peste 12.000 de piese. Dintre artistii gravori renumiti amintim pe Albrecht Durer, Marcantonio Raimondi, Hendrick Goltzius, Agostino Carracci, J. Callot, G. Tiepolo, Piranesi.
Colectia de arta decorativa cuprinde peste 600 piese: mobilier (circa 200 piese), cositoare si argintarie medievala (61 piese), vesminte de cult, lucrate in Italia in secolele XIV - XV (20 piese), arta decorativa extrem orientala (120 piese), covoare orientale medievale (61 piese).
Biblioteca, deschisa pentru cercetatori si studenti, conserva un bogat fond de carti, in parte colectionat de baronul Brukenthal. Numarul total al volumelor atinge circa 280.000, din care 386 sunt I

Program: 10:00 - 18:00 (iarna); luni, marti (vara, primele zile de luni si marti din luna): inchis
Adresa: Strada Piata Mare nr. 4 - 5, SIBIU

Localizare Muzeul National Brukenthal

Scrie review Muzeul National Brukenthal

Ai vizitat Muzeul National Brukenthal? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii