Romania locurilor frumoase

Muzeul Municipal Husi (Casa Adam Mitache)

Muzeul Municipal Husi (Casa Adam Mitache), Husi

Muzeul Municipal Stefan cel Mare Husi (fosta casa Adam Mitache)
A luat fiinta in anul 1956, in urma initiativei unui grup de intelectuali, sprijiniti de autoritatile locale. La inceput muzeul a functionat in cladirea Scolii generale nr. 3, apoi intr-o cladire din centrul orasului, din 1960 in clidirea Palatului episcopal, iar din 1983 in Casa "Adam Mitache", situata pe strada General Teleman nr. 8. Cladirea in care activeaza actualmente muzeul a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea (1880), apartinand lui Adam Mitache, fost prefect al judetului Falciu. Ridicata in stil ecleptic, bogat ornamentata cu stuf la exterior si interior, casa a fost inscrisa in lista monumentelor istorice de arhitectura in 1992.
Patrimoniul muzeal s-a constituit pe baza unor colecţii scolare de la licee precum "M. Kogalniceanu" (actualmente "Dimitrie Cantemir") si "Cuza Vodă", cat şi pe baza donatiilor. In anul 1958 s-a constituit colectivul stiinţific al muzeului, compus din: inv. Gheorghe Melinte, prof. Stefan Bujoreanu, prof. Mihai Ciobanu, Constantin Enache, Elena Chirica si Mihai Carausu.
Colecţiile muzeului au fost grupate pe următoarele secţii: arheologie, istorie, etnografie şi ştiinţele naturii (pana in 1979). Muzeul municipal din Huşi mai dispune şi de o colecţie de arta plastică, cu lucrari semnate de Gheorghe Tattarescu, Otto Brice, C. Angheluta, Adina Paula Moscu, etc.
Muzeul, care apartine domeniului public local, este astazi inchis publicului din cauza starii de conservare a monumentului, impunandu-se masuri urgente de consolidare-restaurare si salvare a colecţiilor, dovezi de neinlocuit ale istoriei municipiului Husi si ale fostului judet Falciu.

Scrie review Muzeul Municipal Husi (Casa Adam Mitache)

Ai vizitat Muzeul Municipal Husi (Casa Adam Mitache)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii