Romania locurilor frumoase

Casa Rubin Patitia

Casa Rubin Patitia, Alba Iulia

Imobilul a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar valoarea lui este data de faptul ca aici au locuit Rubin Patitia si ginerele sau Dr. Zaharia Muntean.
Rubin Patitia s-a nascut la Campeni in 1841, unde a inceput scoala primara pe care o va termina la Poiana Vadului. scoala normala o va urma la Sibiu, gimnaziul la Beius si Sibiu si va absolvi Academia de Drept de la Sibiu.

Intre 1872 si 1878 va fi ales senator in magistratul din Alba Iulia. intre 1881-1893 se va implica activ in lupta politica pentru drepturile romanilor din Imperiul Austro-Ungar. Va fi ales membru in Comitetul Central al partidului National Roman din Transilvania. A fost unul dintre cei care a facut parte din delegatia memorandistilor care i-au inmanat la Viena imparatului Franz Joseph revendicarile romanilor din Ardeal. in urma procesului memorandistilor de la Cluj din 7-25 mai 1894, va fi condamnat la 2 ani si jumatate de inchisoare, dar va fi gratiat dupa putin mai mult de un an de zile.
intors la Alba Iulia va fi persecutat de autoritatile maghiare datorita luptei sale pentru obtinerea drepturilor romanilor din Transilvania. Va muri in 13 iunie 1918 cu cateva luni inainte de a-si putea vedea visul, acela de unire a Transilvaniei cu Romania. Este inmormantat in cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Zaharia Muntean s-a nascut la Merghindeal (jud. Sibiu) unde a urmat scoala primara, studiind apoi liceul la Medias si facultatea de drept la Budapesta. in anul 1909 s-a casatorit cu Elena Patitia, fica lui Rubin Patitia. A fost un activ militant pentru drepturile romanilor. in 1916 a fost arestat sub acuzatia de spionaj in favoarea Romaniei, iar tribunalul militar extraordinar de la Cluj l-a condamnat la moarte. A reusit sa scape fiind gratiat in ultimul moment de imparatul Imperiului Austro-Ungar Carol I.
A fost ales membru in Consiliul National Roman de la Alba Iulia si a fost insarcinat sa se ocupe de redactarea ziarului "Alba Iulia". A murit in 1972 la Sibiu si a fost inmormantat la Alba Iulia.

Vechime: sf. sec. XIX
Adresa: Str. Trandafirilor, nr. 14

Localizare Casa Rubin Patitia

Scrie review Casa Rubin Patitia

Ai vizitat Casa Rubin Patitia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii