Romania locurilor frumoase

Casa Memoriala Elisabeta Rizea - Nucsoara

Casa Memoriala Elisabeta Rizea - Nucsoara, Nucsoara

Pe valea Raului Doamnei in sus, spre nord, unde domina culmea "Varfului Strungii", la poalele muntilor Fagaras, intr-o ultima constelatie de asezari rurale, se afla comuna Nucsoara.
Localitatea exceleaza prin frumusetile sale naturale de exceptie, cat si prin trecutul sau istoric.
Istoria acestui tinut de legenda de la poalele muntilor Fagaras este fascinanta, tulburatoare, avand in vedere rezistenta la agresiunile dictaturii, dar si acuratetea sufleteasca, priceperea si harnicia locuitorilor sai. Nimic nu a alterat demnitatea, iubirea de pamantul natal si de obiceiurile strabune ale locuitorilor comunei Nucsoara.

Unul dintre obiectivele de interes din localitate este casa fostei luptatoare anticomuniste Elisabeta Rizea. Eroina din Nucsoara, asa cum mai este cunoscuta Elisabeta Rizea, a devenit, dupa 1990, un simbol al demnitatii si al rezistentei impotriva comunismului. Alaturi de sotul ei, Gheorghe, a participat la organizarea si sprijinirea grupului de partizani condus de Toma Arnautoiu. A fost inchisa pentru faptele ei intre 1950-1956 si 1958-1964.
Casa a fost ridicata in 1931 prin claca de catre sotii Rizea. Camera din dreapta a fost locul in care au depus juramantul partizanii lui Toma Arnautoiu, in primavara anului 1949. in aceeasi camera a innoptat Regele Mihai I in tinerete, atunci cand a vizitat satul Nucsoara si cand a cunoscut-o pentru prima data pe Elisabeta Rizea, la sezatoarea satului.

in prezent, casa se afla in proces de consolidare si restaurare in cadrul unui proiect al Asociatiei Elisabeta Rizea, dezvoltat in parteneriat cu Centrul de Studii in Istorie Contemporana. Proiectul isi propune sa consolideze si sa restaureze casa in care au locuit Gheorghe si Elisabeta Rizea, urmand ca aceasta sa fie transformata in muzeu pentru a putea fi introdusa in circuitul turistic.

Comuna Nucsoara, judetul Arges, se afla la 60 de kilometri nord de Pitesti si 175 de kilometri nord-vest de Bucuresti. Este deservita de soseaua judeteana DJ731, care o leaga spre sud de Corbi, Domnesti (unde se intersecteaza cu DN73C), Pietrosani, Cosesti si Darmanesti (unde se termina in DN73).

Localizare Casa Memoriala Elisabeta Rizea - Nucsoara

Scrie review Casa Memoriala Elisabeta Rizea - Nucsoara

Ai vizitat Casa Memoriala Elisabeta Rizea - Nucsoara? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii