Romania locurilor frumoase

Muzeul Memorial Arany Janos

Muzeul Memorial Arany Janos, Salonta

Profil principal: Memoriale - Istoria literaturii, Arta

In anul 1636 se construieste turnul, ca donjon al cetatii medievale. in anul 1658, pentru a apara cetatea de invazia turcilor, Rakoczi Gyorgy I, a ordonat parasirea orasului si incendierea fortificatiilor. Denumirea sub care este cunoscut azi, Turnul Ciunt se datoreaza faptului ca pentru o perioada de 240 de ani acesta a ramas fara acoperis.
In anul 1898 se fac lucrari de restaurare executate de Veress Karoly, dupa proiectul arhitectului Gyulas Laszlo. in 1907 accesul in turn se muta din latura de sud pe latura de vest iar pe 15 septembrie in nisa de deasupra noii intrari se amplaseaza statuia din piatra a lui Arany Janos executata de Kolozsvari Szeszak Ferenc dupa proiectul lui Strobl Alajos.
La baza constituirii colectiei au stat obiectele personale ale poetului Arany Janos, cel mai mare poet epic al literaturii maghiare, originar din Salonta. in perioada 1885-1889 colectia a fost amenajata intr-o sala de clasa a scolii Generale din Salonta. Dupa restaurarea Turnului Ciunt in 1898, colectia a fost adusa in incinta acestuia, iar la 27 august a fost inaugurat Muzeul Memorial Arany Janos. Prin intermediul pieselor de mobilier, a fotografiilor, tablourilor (portrete ale poetului realizate in timpul vietii si dupa moartea acestuia), statuete, volume de literatura care au apartinut acestuia s-a reconstituit un spatiu interior, asemanator cu cel in care a vietuit Arany Janos. Documentele, manuscrisele pastrate reflecta activitatea literara a marelui poet.

Program: marti - duminica: 10:00 - 16:00; luni: inchis
Adresa: Strada Piata Libertatii nr. 4, SALONTA, Bihor

Localizare Muzeul Memorial Arany Janos

Scrie review Muzeul Memorial Arany Janos

Ai vizitat Muzeul Memorial Arany Janos? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii