Romania locurilor frumoase

Muzeul Haaz Rezso (Muzeul de porti secuiesti in aer liber)

Muzeul Haaz Rezso (Muzeul de porti secuiesti in aer liber), Odorheiu Secuiesc

Muzeul de porti secuiesti in aer liber prezinta o mica parte a valorilor populare si ahitecturale din zona. Muzeul Haaz Rezso din Odorheiu Secuiesc, cu ajutorul mai multor protectori ai muzeului local, a adunat si a expus 14 porti secuiesti. Baia cu apa incalzita din microstatiune se alimenteaza dintr-un izvor sulfuros, de la care provine si numele localitatii Baile Seiche. Izvorul de mare debit, cu disulfid de carbon si sulf, se afla in parte de sud a mlastinii terapeutice, a carei apa este incalzita este folosita la bai calde si terapeutice. Pe teritoriul de 2 hectare, dintre izvorul de apa minerala de la Baile Seiche si baia calda, s-au format 28000 metri cubi de turba, strabatuta de mai multe izvoare de apa minerala.

Profil principal: Etnografie, Istorie

Muzeul s-a format din colectia de numismatica, arte, biblioteca, arme, stiintele naturii, istorie locala si etnografie ale Liceului reformat. Primul inventar dateaza din 1797. Deschis publicului in 1913, este institutie de stat din 1952. Fondatorul si primul director a fost Haaz Rezso. Cladirile muzeului au fost construite la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu destinatia de case de locuit. Dupa nationalizare au functionat ca scoala, Casa pionierilor, locuinte. Muzeul a ocupat spatiile intre anii 1952 - 1957 si din 1968 pana azi. Detine material arheologic, numismatic, de istorie locala, arhivistic (preluat de la Arhivele statului - Filiala judetului Harghita), etnografic (textile, broderii, dantele, obiecte din lemn, os, ceramica - ulcioare, cahle), mobilier pictat. Muzeul mai detine colectii de arta contemporana, memorialistica, stiintele naturii, precum si o biblioteca documentara.
Cladirea este retrocedata, muzeul va mai functiona in acest sediu circa doi ani, de aceea nu isi reamenajeaza expozitia permanenta, ci prezinta doar expozitii temporare, realizate in colaborare cu alte muzee.

Program: 9:00 - 17:00; sambata, duminica: 9:00 - 13:00
Adresa: Str. Kossuth Lajos nr. 29, ODORHEIU SECUIESC, Harghita

Localizare Muzeul Haaz Rezso (Muzeul de porti secuiesti in aer liber)

Scrie review Muzeul Haaz Rezso (Muzeul de porti secuiesti in aer liber)

Ai vizitat Muzeul Haaz Rezso (Muzeul de porti secuiesti in aer liber)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii