Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus"
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus", Sibiu
MUZEUL DE ETNOGRAFIE SI ARTA POPULARA SASEASCA "EMIL SIGERUS"Adresa: Piata Mica, nr. 21, Sibiu
Profil principal: Etnografie si arta populara saseasca
Proiectul de infiintare in cadrul Complexului National Muzeal "ASTRA" a unei unitati muzeale de arta populara saseasca a debutat in anul 1997 si a avut ca scop salvarea, conservarea si promovarea patrimoniului cultural material si imaterial apartinand acestei minoritati, dat fiind faptul ca Sibiul a reprezentat un spatiu fundamental de rezidenta pentru sasi.
Patrimoniul Muzeului "Emil Sigerus" s-a imbogatit de-a lungul anilor prin donatii si achizitii, insumand la ora actuala un numar de peste 8900 de piese, conservate in trei colectii: ceramica, port - textile - broderii si mobilier pictat.
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus" a fost infiintat la 1 iulie 1997. Cele mai importante piese gestionate in patrimonial muzeal au apartinut unor colectionari renumiti, precum Emil Sigerus, Julius Bielz, Wihelm si Gisela Richter, Carl Engber si Erwin Ulbrich. Expozitia de baza Cahle transilvanene (secolele XV-XIX) este o incercare unica si originala de prezentare a unuia dintre mestesugurile reprezentative pentru comunitatea saseasca - producerea cahlelor. Patrimoniul Muzeului de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus" numara peste 8200 obiecte, conservate in trei colectii de gen. Colectia ceramica-sticla cuprinde 4000 piese, deosebit de valoroase (secolele XVII-XIX), produse in cele mai importante centre sasesti si maghiare din Transilvania. Se individualizeaza colectia de cahle si cea de ceramica propriu-zisa (cancee, blide, ulcioare, oale de vecinatate si de breasla, ceramica decorativa) si cea de sticla transilvaneana (pahare, cancee, ulcioare). Colectia de port textile-broderii cuprinde 3657 piese dintre care: 957 sunt textile-broderii confectionate in secolele XVII-XX. Mare parte din colectie o reprezinta stergarele de parada, de soba si de culme, fetele de masa, fetele si capataiele de perna, strajacele, cuverturile de pat, lepedeele, paramentele bisericesti, paretarele, mostrele de broderii (majoritatea fiind datate), piese unice prin autenticitate, varietate si valoare artistica. Colectia de port (2700 piese) cuprinde costumele populare traditionale si de sarbatoare - sorturi, fuste, pieptare, valituri, cojoace, incaltaminte si accesorii - cordoane metalice, paftale, ace de par, brose - ce ilustreaza talentul si harul artistic decorativ al celor care le-au realizat. Colectia mobilier pictat (357 piese) si lemn marunt (186 piese) este reprezentata de armaroaie, lazi de zestre, mese, scaune, dulapuri, paturi etc., datate in secolele XV-XX, realizate de mesteri tamplari sasi si pictate intr-o maniera cromatica bogata.