Muzeul de Istorie Sighisoara
Muzeul de Istorie Sighisoara, Sighisoara
Profil principal: IstorieMuzeul a fost organizat in Turnul cu Ceas, datand din secolele al XIV-lea, refacut in sec. al XVI-lea si apoi in 1678 si 1894. Turnul face parte din complexul Portii din fata ce asigura accesul in Cetate din Orasul de Jos, initial cu doua treceri carosabile, este inalt de 64 m, cu cinci nivele, cu galerie deschisa din lemn la ultimul nivel. Parterul Turnului, alcatuit din piatra de rau cu pereti grosi de 2,30 m, dateaza din secolul al XIV-lea. Turnul a fost afectat de incendiul din 1676 si a fost refacut partial, ca si acoperisul, de catre mesteri de formatie baroca - Veit Gruber, Philipp Bonge si Valentinus Zimmermann. La 1648 se adauga sferturile de ora la ceas de catre Johan Kirschel din Konigsberg, figurinele fiind refacute in 1677, si reprezinta zilele saptamanii sub chipul zeilor antici si zeitele Pacii, Dreptatii si Justitiei, doi ingerasi Ziua si Noaptea, doi tobosari si calaul. Aceste figurine au fost restaurate intre anii 1999 - 2001. Turnul a fost pana in 1556 Primaria orasului, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea a devenit muzeul de istorie al orasului Sighisoara.
Muzeul de Istorie Sighisoara detine urmatoarele categorii de colectii: arheologie (preistorie, daco-romana, migratii, medievala), farmacie si instrumentar medical, arta, mobilier, arta decorativa, instrumente muzicale, obiecte si unelte de breasla, orologerie, etnografie: mobilier, unelte de uz gospodaresc, textile, ceramica, icoane pe lemn si pe sticla; arme albe si arme de foc, numismatica.
Detine bunuri culturale clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national.
Program: luni: 10:00 - 16:30, marti - vineri: 9:00 - 18:30, sambata - duminica: 9:00 - 16:30 (vara); luni: inchis, marti - vineri: 9:00 - 15:30, sambata - duminica: 10:00 - 15:30 (iarna)
Adresa: Strada Piata Muzeului nr. 1