Romania locurilor frumoase

Muzeul Breslelor "Incze Laszlo"

Muzeul Breslelor "Incze Laszlo", Targu Secuiesc

Muzeul Breslelor "Incze Laszlo" gazduieste expozitii care prezinta, in pri-mul rand, istoria orasului, a breslelor, a mestesugurilor, precum si uneltele folosite la turnarea tunurilor din perioada Revolutiei pasoptiste. Cele peste doua sute de papusi "Zsuzsi si Andris" din colectia de papusi imbracate in costume populare traditionale, reprezinta o atractieamuzeului.

Profil principal: Istoria breslelor, Istorie locala, Etnografie

Primul muzeu in Targu Secuiesc a fost infiintat in perioada interbelica de avocatul odon Dienes. A fost insa un muzeu care a functionat doar noua ani. In anul 1941, muzeul, care numara peste douazeci de mii de exponate, a fost lichidat.
Perioada dupa cel de al doilea razboi mondial nu a fost deloc favorabila redeschiderii unui muzeu. Abia in 1969, cand se aniversau 120 de ani de la moartea eroului pasoptist aron Gabor, s-a profitat de ocazie si s-a infiintat un nou muzeu, la initiativa Comitetului Judetean de Cultura de atunci si a Muzeului Judetean Covasna (Muzeul National Secuiesc de azi). Astfel, chiar pe terenul unde a fost turnatoria de tunuri, in casa Turoczi, in doua din camerele sale, s-a deschis o expozitie permanenta. intr-o camera a fost expusa colectia de obiecte referitoare la momentul istoric 1848-49, colectie din fondul Muzeului Judetean, iar in cealalta, obiecte care incercau sa refaca istoria breslelor si a asociatiilor mestesugaresti. Acestea au fost expozitiile prin care s-au pus bazele muzeului de astazi.
Dupa vernisajul expozitiei si ca urmare a impactului pe care aceasta l-a avut in randul vizitatorilor, a iesit la iveala faptul ca meseriasii si urmasii lor din zona se afla in posesia unui valoros material documentar, care ar putea imbogati colectiile micului muzeu din Targu Secuiesc. De colectarea si expunerea obiectelor cu valoare de document s-a ocupat profesorul de istorie Laszlo Incze. in anul 1970, acestuia i-a fost recunoscuta calitatea de muzeograf si i s-a incredintat conducerea sectiei cu expozitia permanenta din casa Turoczi.
In 1971, muzeul de numai doi ani a primit un nou spatiu, in cladirea Primariei, un imobil construit in 1857, fapt ce a dus la intensificarea eforturilor de colectionare a obiectelor. Paralel cu strangerea obiectelor, s-au declansat si lucrari de transformare si reamenajare a spatiilor cladirii, pentru a raspunde cerintelor muzeistice.
Muzeul actual al orasului Tg. Secuiesc a fost inaugurat la 3 martie 1972 ca o sectie a Muzeului Judetean. Expozitiile permanente ale noului muzeu au menirea de a oferi vizitatorului un tablou cat mai expresiv despre trecutul orasului Targu Secuiesc, cu secventele care ii definesc identitatea si i-au marcat istoria: mestesugurile pe care localnicii (tamplari, cojocari, olari, cizmari, pantofari, tabacari, fierari, turtari, macelari, palarieri, croitori) le-au transmis din tata in fiu si care au devenit cea mai pretioasa traditie a orasului si documentele care depun marturie despre implicarea orasului in revolutia din 1848-49.

Program: 9:00 - 16:00; sambata: 9:00 - 14:00; duminica: 9:00 - 13:00 (vara); duminica: inchis(iarna)
Adresa: Str. Curtea nr. 10, TARGU SECUIESC, Covasna
Acces: in centrul municipiului Targu Secuiesc

Localizare Muzeul Breslelor "Incze Laszlo"

Scrie review Muzeul Breslelor "Incze Laszlo"

Ai vizitat Muzeul Breslelor "Incze Laszlo"? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii