Muntele Mare
Muntele Mare, Lupsa
Muntele Mare asemanator unei imense cupole, este alcatuit din sisturi cristaline precambrian-superior-cambrian, strapunse de intruziuni si granite vechi brodate pe latura sudica cu calcare cristaline. Varful muntelui este retezat de suprafata de nivelare Farcasa, care are suprafata de nivelare cu cea mai mare extindere din cadrul Muntelui Mare.Celalalte suprafete de nivelare, Marisel si Fenes, au o pozitie periferica, ocupand suprafete mult mai mici. Se poate remarca un element specific pentru Muntele Mare si anume contrastul izbitor dintre netezimea culmilor si latimea mica a vailor care coboara spre Aries, cum sunt Valea Caselor si Valea Lupsii, dar care, neavand o prea mare densitate, nu dau o fragmentare accentuata. Energia mare a paraurilor ce coboara din munti, energie datorata pantei accentuate, a determinat o deplasare spre sud a Ariesului in rocile moi ale Metaliferilor, imprimand bazinului depresionar Lupsa o pregnanta asimetrie.
Dintre subunitatile de relief ale Muntelui Mare de pe teritoriul comunei Lupsa se disting Molhasu, Duba, Netedea (1810 m), Varful Muntelui (1826 m) in partea nordica, si serbii, Runcuri Pripora, Varteju in partea sudica, iar din cadrul Muntilor Metaliferi, pe teritoriul comunei Lupsa se desfasoara subunitatea cunoscuta sub numele de Muntii Auriferi, denumire semnificativa bogatiei lor in zacamant auro-argintifer. Alcatuirea petrografica este foarte complexa: roci ale flisului cretacic sunt strabatute de formatiuni vulcanogene (andezite si bazalte). Energia versantilor este mai redusa, vaile ce coboara din munte sunt mai numeroase, imprimand muntelui o fragmentare accentuata.
Dintre subunitatile de relief ale acestor munti de pe teritoriul comunei se disting: Muncelus, Margaia inspre nord, Suligata, Semenul, Geamana, Curmatura, Dealul Piciorului, tofu si Ruginis inspre sud.
Depresiunea Lupsa, unitate de relief situata intre Muntele Mare in nord si Muntii Metaliferi in sud, face parte din sirul de depresiuni din lungul Ariesului.
Depresiunea are o asimetrie pregnanta, datorita afluentilor vigurosi ai Ariesului ce coboara din Muntele Mare, impingandu-l pe acesta spre sud.
in general, inaltimile de pe teritoriul comunei variaza intre 514 m la nivelul Vaii Ariesului si 1826 m in Varful Muntele Mare. Muntii Metaliferi au inaltimi mai mici, in jur de 1200-1500 m, fiind si mai fragmentati, in timp ce in Muntele Mare predomina inaltimile de peste 1600 m, fiind si mai putin fragmentati.