Romania locurilor frumoase

Monumentul Eroilor - Ultima Grenada

Monumentul Eroilor - Ultima Grenada, Busteni

Este o frumoasa compozitie arhitecturala, construita pe o terasa, fiind flancat cu doua coloane. In mijloc se inalta statuia realizata in bronz de sculptorul G. Dimitriu-Barlad, in anul 1928, cunoscuta sub numele de "Ultima Grenada". Aceasta il reda pe sergentul Constantin Musat care, desi cu bratul stang amputat, arunca o grenada spre liniile inamice.

Monumentul este inspirat de un fapt real Constantin Musat, din comuna Domnesti-Arges, facea parte dintr-un batalion al Regimentului 2 Graniceri. Cu unitatea sa a luptat la Predeal, Brasov si Caineni, iar in cele din urma in Muntii Vrancei. Ranit de cateva ori, a refuzat sa fie evacuat in spatele frontului. In luptele de la Soveja, o schija i-a sfasiat bratul stang. Internat in spitalul de la Iasi, unde i s-a amputat bratul, a fost propus pentru reformare si avansat la gradul de caporal, dar Constantin Musat a refuzat sa paraseasca frontul.

In august 1917, la opt luni de la amutare bratului, il gasim din nou pe front, la Oituz, aparand cu indarjire cota 789 Cosna. In timpul unui contraatac, la 13 august, a fost strapuns de un glonte in momentul cand arunca o grenada. A fost avansat post-mortem la gradul de sergent.

Monumentul "Ultima Grenada" de la Busteni este de o mare expresivitate redand starea de tensiune psihica si fizica a eroului sergent Constantin Musat si hotararea lui darza de a opri inaintarea inamicului.
SURSA: ziardebusteni.ro/

Localizare Monumentul Eroilor - Ultima Grenada

Scrie review Monumentul Eroilor - Ultima Grenada

Ai vizitat Monumentul Eroilor - Ultima Grenada? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii