Manastirea Caraiman
Manastirea Caraiman, Busteni
Manastirea Caraiman este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Crucea de pe Caraiman parca strajuieste poteca ce duce pasii pelerinilor spre manastire. Mergand spre telecabina din Busteni, la un moment dat, pe partea stanga, un indicator si o icoana arata poteca, cu dale de piatra pe alocuri, ce duce spre manastire.Poteca, mergand parca pe ascuns, pe sub coroanele intunecate ale brazilor, ajunge, in cele din urma, intr-o oaza de lumina, masivul Caraiman ivindu-se in toata splendoarea lui. In aceasta poiana, Parintele Gherontie Puiu a ridicat, din mila lui Dumnezeu si cu ajutorul Maicii Domnului, o mareata manastire.
Busteni este un mic oras de munte in nordul judetului Prahova, Muntenia, in centrul Romaniei. Este localizat pe Valea Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, care au altitudinea maxima de 2.505 m. Situat la 135 km de Bucuresti, se intinde pe circa 7 km de-a lungul vaii Prahovei, intre "Vadul Cerbului" si tunelul sapat in pintenul muntelui "Muchia Lunga".
Altitudinea medie a orasului Busteni este de 850 m. Este una din cele mai populare statiuni de munte, oferind panorame spectaculoase, o multime de oportunitati si activitati de vacanta, de la schi la excursii montane. Are o populatie de 10.463 locuitori.
Manastirea Caraiman este situata la o altitudine de aprox. 900 m, fiind printre cele mai mari altitudini in care s-a construit un locas de cult in tara noastra.
Manastirea Caraiman a fost infiintata in anul 1998 la initiativa preacuviosului parinte Gherontie Puiu. Pe data de 30 octombrie 1998 i se atribuie arhiepiscopiei Bucurestilor, respective Schitului Caraiman, prin Hotararea Consiliului Local Busteni nr. 64, o suprafata de 13 000 mp, in vederea ridicarii constructiilor necesare desfasurarii vietii monahale.
Suprafata a fost suplimentata ulterior cu 4500 mp in anul 2001 si 6000 mp in anul 2002, insumand o suprafata totala de 23 500 mp, avand incadrare juridica de concesiune.
La 29 iunie 2000, fericitul intru pomeire Patriarh Teoctist aproba infiintarea Schitului Caraiman cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci. Locul a fost sfintit de Preasfintitul Teodosie Snagoveanu.
Intre anii 2000-2001 s-a construit biserica de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un Aghiazmatar si un corp de chili. La data de 21 octombrie 2001 biserica de lemn cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului este deja sfintita de catre PS Episcop Sebastian Ilfoveanu si tot atunci este pusa piatra de temelie pentru inceperea construirii unei noi biserici, de zid, cu hramul Inaltaea Sfintei Cruci.
Intre anii 2002-2007 s-au construit biserica mare cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, aflata in acest moment in stadiul decoratiei picturale, clopotnita, trapeze, respective unul din corpurile arhondaricului. In toamna anului 2007 a inceput constructia chiliilor.
SURSA: www.manastireacaraiman.ro