Romania locurilor frumoase

Manastirea Valeni

Manastirea Valeni, Valeni

Apartinand comunei Salatrucu, satul Valeni isi trage numele de la numarul mare de vai ale afluentilor Topologului, care brazdeaza imprejurimile. Cunoscut drept "satul dintre vai", in vatra Valenilor coboara numeoase paraie adunate de parul Valeni, pe care se insira gospodariile.
Pornind din centrul satului, un drum local urca in lungul paraului si ajunge la Manastirea Valeni, incorporata administrativ comunei Salatrucu.

Stravechea vatra monahala Valeni a fost intemeiata in a doua jumatate a secolului al XVII - lea de calugarul Zaharia Gradisteanu, care a construit, intre anii 1691-1692, o biseric√£ din lemn cu hramul "Sfanta Treime", punand bazele unei obsti de calugari.
Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand a avut loc razboiul ruso-turc, in Manastirea Valeni a slujit o obste monahala de calugari. Imediat dupa razboi, Preasfintitul Iosif I, episcopul Argesului, muta obstea calugarilor in Manastirea Robaia, iar in Valeni aduna maicile din schiturile desfiintate.
Deteriorata de timp si de cutremure, de-a lungul a peste 300 de ani de istorie care au trecut peste ea, biserica a fost demolata si rezidita pe acelasi loc de trei ori.

Actuala biserica a fost construita intre anii 1948-1955, prin stradania episcopului Iosif Gafton, care a initiat si s-a ingrijit de reconstructia bisericii, atribuindu-i un nou hram - "Adormirea Maicii Domnului".
in anul 2002, s-au inceput lucrarile de renovare la acoperisul si la peretii exteriori ai bisericii, apoi s-a restaurat cladirea veche a staretiei, s-a infiintat un atelier de croitorie si s-a reamenajat vechiul atelier de tesut covoare.

Astazi, intrand in curtea manastirii, in partea stanga se afla casa in care a locuit celebrul autor al "Baladelor vesele si triste", George Toparceanu, impreuna cu parintii sai, in timpul in care mama sa lucra aici ca tesatoare de covoare. Putin mai sus se afla chiliile modeste ale calugaritelor. Acestea reprezinta marturii vii ale arhitecturii traditionale argesene.
De asemenea, in curtea manastirii regasim Casa "Atelier", care dateaza din anul 1930, din perioada staretei Leonida Stanescu. Cladirea adaposteste atelierele de croitorie si de tesatorie, trapeza, biblioteca, depozitul de carte veche si Cancelaria.
Atelierul de tesatorie a fost amenajat in anul 1886 si a functionat neintrerupt pana in anul 1960. Atelierul a reprezentat o scoala autentica, aici fiind initiate in arta tesutului numeroase tinere de pe Valea Topologului si din imprejurimi.

Astazi, interiorul atelierului este in acelasi timp si un mic muzeu al lucrului manual traditional argesean, aici pastrandu-se razboaie de tesut covoare oltenesti si tesaturi traditionale din bumbac. Totodata, este locul in care maicutele cos cu migala vesminte preotesti.
Manastirea Valeni este un lacas simplu si modest, cu o istorie fascinanta. Pozitionata intr-un cadru natural deosebit, Manastirea Valeni este locul ideal unde veti gasi linistea sufleteasca, departe de grijile cotidiene.

Asezare: Manastirea Valeni se afla pe valea Topologului, la numai doi kilometri de satul Valeni, din comuna Salatrucu, la o distanta de 50 km de Pitesti si 20 km de Curtea de Arges.
Traseu: Din Pitesti, pe DN 7C, se ajunge pana in Curtea de Arges si, apoi, pe DN 73 C pana in comuna Tigveni. De aici, traseul se continua la dreapta, pe DJ 678A, spre comuna Cepari.
in zona, sunt pensiuni unde se pot caza turistii care vin pe Valea Topologului sa se bucure de natura, de peisajele pitoresti si de frumusetile istorice ale locului.

Localizare Manastirea Valeni

Scrie review Manastirea Valeni

Ai vizitat Manastirea Valeni? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii