Romania locurilor frumoase

Manastirea Valea Manastirii

Manastirea Valea Manastirii, Valea Manastirii

Manastirea Valea Manastirii, o manastire ortodoxa, mai putin cunoscuta, insa de o minunatie rara, aflata in satul omonim din comuna titesti, judetul Arges. Manastirea este vietuita de calugari, cu toate ca numarul acestora este unul deosebit de mic (anul 2009 gaseste manastirea cu doar 3 vietuitori).

Biserica Manastirii Valea din comuna titesti este una dintre putinele ctitorii domnesti pastrate pe teritoriul actual al judetului Arges, fiind, totodata, un monument deosebit de important in peisajul arhitecturii medievale romanesti.
Biserica este ctitoria lui Radu Paisie, domnul tarii Romanesti, din 1534. Documentele atesta existenta ei anterior acestui an, un prim hrisov care o mentioneaza datand din timpul lui Vlad Vintila de la Slatina, de la 29 decembrie 1532. De asemenea, piatra tombala a jupanitei Visa, raposata in anul 1525, constituie inca un indiciu pentru datarea manastirii anterior anului 1534.

Monumentul a intrat in atentia cercetatorilor inca de la inceputul secolului XX. Sapaturile efectuate in naos au dus la o descoperire deosebit de importanta, constand in piatra de mormant a monahiei Anisia (pe numele mirenesc Anca), mama marelui logofat Vlaicu Piscanu.
Complexul monahal din Valea Manastirii cuprinde urmatoarele constructii: Biserica Sfanta Treime, ruinele vechilor chilii, clopotnita, zidul de incinta. Turla este din lemn, patrata, luminata de patru ferestre inalte. Acoperisul din sindrila este in forma de clopot.

Pictura bisericii este una de exceptie. Biserica are tinda pictatain 1797, pronaosul pictat in 1746, iar in anumite registre din naos si altar se pot observa cele trei straturi succesive de pictura: primul fiind cel de la 1548 din vremea lui Mircea Ciobanul, al doilea de la 1746 din timpul Egumenilor Damaschin si Partenie, iar cel de-al treilea strat este cel din 1846, in timpul lui Ioanichie Polidor.
Podoaba interioara a bisericii este catapeteasma sculptata in lemn, lucrata fiind in secolul al XVIII-lea, in timpul lui Constantin Mavrocordat.
Acces: Manastirea Valea Manastirii este situata pe soseaua Pitesti-Campulung-Rucar-Brasov (DN 73) la kilometru 20 ramificatie dreapta 2 km Titesti (primaria la 1,5 km in dreapta drumului) si apoi inca 6 km pana la manastire. Se poate circula si pe traseul Pitesti-Colibasi-Mioveni-Racovita-titesti, pe sosea asfaltata dar putin mai ocolita.

Localizare Manastirea Valea Manastirii

Scrie review Manastirea Valea Manastirii

Ai vizitat Manastirea Valea Manastirii? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii