Romania locurilor frumoase

Manastirea Negru Voda

Manastirea Negru Voda, Campulung Muscel

De-a lungul timpului, Campulungul, capitala a tarii Romanesti, s-a bucurat de o deosebita atentie din partea voievozilor romani, care i-au acordat multe si importante privilegii, pe care alte orase din tara Romaneasca nu le-au cunoscut.
Fiind un loc incarcat de istorie, fiecare constructie veche, fiecare artera de circulatie ce strabate urbea, monumentele, bisericile din Campulung, toate ne vorbesc de istoria, de vechimea si de multe alte aspecte majore din trecutul sau.
Cel mai valoros si reprezentativ monument istoric al orasului este Ansamblul feudal Negru - Voda, care cuprinde biserica ce poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului", Bolnita sau Paraclisul, turnul clopotnita, Casa Domneasca, staretia si chiliile.
Provenienta numelui Manastirii Negru Voda este legata de o legenda potrivit careia Negru Voda Voievod, intaiul descalecator al tarii Romanesti, a intemeiat, in regiunea dintre Dunare si Carpati, tara Romaneasca, construind aici biserici, manastiri, curti domnesti si orase.
Acest lucru reiese din pisania asezata de Matei Basarab pe biserica manastirii: "s-a zidit si s-a savarsit aceasta biserica de prea milostivul crestin, Radu Negru Voievod, care a fost din inceputul descalitorul tarii Romanesti".
De asemenea, traditia consemneaza faptul ca biserica a fost ctitorita pentru prima data in anul 1215 de catre Radu Negru Voda, de unde i se trage si numele.

In prima ei forma, a fost biserica de mir, ctitorita la inceputul secolului al XIV-lea. in anul 1628, biserica s-a surpat din cauza unui cutremur. Matei Basarab, al doilea ctitor al manastirii, reface din temelii lacasul distrus in urma devastatorului cutremur din 1628, transformand biserica de mir, in manastire de calugari.
Cea de-a treia restaurare ii apartine egumenului Filaret Beldiman. La indemnul lui Grigore al IV-lea Ghica, sprijinit de Iosif, intaiul episcop al Argesului, si sub indrumarea arhitectului Franz Wallet, edificiul s-a finalizat in 1831, noua biserica tarnosindu-se la 30 octombrie 1832.
Biserica gazduieste cea mai veche lespede funerara a unui domnitor roman conservata pana in prezent. Ea ii apartine lui Nicolae Alexandru Basarab, decedat la 16 noiembrie 1364, si reprezinta cel mai vechi document epigrafic din acele timpuri. Pe mormantul sau poate fi citit urmatorul text scris in limba slavona: " in luna Noemvrie 16 zile, a raposat marele si singurul stapanitor, DOMN IO NICOLAE ALEX. VOIEVOD, fiul marelui Basarab, in anul 6873 (=1364)".

Biserica este zidita din piatra de Albesti, iar pe peretele exterior din vest se afla doua pisanii. Prima, asezata in stanga, face istoricul manastirii, asa cum era cunoscut in vremea lui Matei Basarab, laudand opera acestui domn bun si milostiv care a reconstruit biserica.
in pronaos, deasupra usii de intrare, sunt pictati de catre Gherman zugravul in 1831 ctitorii: Matei Basarab si Doamna Elena, Negru-Voda, Nicolae Alexandru Basarab.
Una dintre principalele cladiri ridicate aici de Matei Basarab, probabil edificata in 1635 - 1648, este casa de la sud-vest de biserica, numita in catagrafii casa egumeneasca. Ea are o pivnita acoperita cu bolta semicilindrica si un garlici boltit spre est.
Ansamblul este dominat, pe latura de vest, de turnul-clopotnita, inalt de 36 de metri, construit in 1635-1636. La baza, are o latime de 10 metri, fiind unul dintre cele mai masive si mai spectaculoase constructii de acest fel din tara Romaneasca.
Pe partea nordica a turnului-clopotnita se afla Casa staretiei, cu parter si etaj, construita de Constantin Brancoveanu si care a suferit modificari in secolul al XX-lea.
In jurul anului 1650 este construita, la nord de turn, Casa domneasca sau arhiereasca, precum si un corp de chilii, alaturat incintei, spre nord.
In extremitatea de sud-este se afla bolnita, construita initial din lemn si refacuta din zid in anul 1718. Este decorata cu piatra cioplita la pridvor, la ancadramentele ferestrelor, si are brau median cu urme de pictura decorativa.

La Manastirea Negru-Voda din Campulung se afla moastele Sf. Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, ocrotitor al familiilor crestine, mijlocitor pentru cei care doresc sa aduca pe lume prunci si mare tamaduitor pentru cei aflati in suferinte.
Sf. Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a trecut la cele vesnice in anul 1638, dupa 30 de ani petrecuti intr-o pestera aflata pe valea Raului Dambovita. A fost descoperit in anul 1944 de egumenul manastirii Cetatuia Negru Voda. in anul 2013, moastele sfantului au fost mutate de la manastirea Cetatuia Negru Voda la manastirea Negru Voda din Campulung Muscel.
Asezare: Municipiul Campulung se afla in nord-estul judetului Arges, in depresiunea omonima, la o altitudine de 580-780 m, in Muscelele Argesului, la poalele Muntilor Iezer, pe malurile Raului Targului. Orasul este strabatut de soseaua nationala DN73, care leaga Pitestiul de Brasov, aflandu-se la o distanta de 52 km de Pitesti si 84 km de Brasov.

Localizare Manastirea Negru Voda

Scrie review Manastirea Negru Voda

Ai vizitat Manastirea Negru Voda? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii