Romania locurilor frumoase

Expozitia Memoriala Adam Muller-Guttenbrunn Zabrani

Expozitia Memoriala Adam Muller-Guttenbrunn Zabrani, Zabrani (Guttenbrunn)

Profil principal: Memoriale - Istoria literaturii
Expozitia prezinta documente, fotografii, mobilier, obiecte personale si numeroase exemplare ale lucrarilor lui Adam Muller-Guttenbrunn (1852 - 1923), important eseist, critic si om de teatru german, nascut in comuna Zabrani.

Expozitia permanenta, infiintata in anul 1970 si renovata in 1995, prezinta viata si opera scriitorului Adam Muller Guttenbrunn, cel mai insemnat romancier german din Banat, militant pentru teatrul popular german.
Adam Muller-Guttenbrunn (1852-1923) s-a nascut in mijlocul comunitatii svabesti din Banat, fiind fiul unor tarani din Guttenbrun (azi Zabrani).
in localitatea natala si apoi la Sibiu a urmat cursurile scolii germane, continuandu-si studiile la Timisoara, unde a practicat diferite meserii. in anul 1870 a plecat la Viena, aici lucrand ca telegrafist la Linz si Bad Ischl. intre timp, autodidact, a studiat si a scris piese de teatru. A fost, pe rand, functionar, foiletonist si critic de teatru. A infiintat primul teatru popular din Viena - Raimund Theater, al carui director a si fost intre anii 1893-1896. in continuare, timp de cinci ani intre 1898-1903 a fost directorul teatrului orasenesc Wiener Stadttheater - azi Opera.
in opera sa literara - Micul svab, Jacob si fiii sai, Clopotele meleagului natal - scriitorul exalta frumusetea satului svabesc din Banat, cu obiceiurile si traditiile din secolul al XIX-lea, prin lucrarile sale popularizand lumea svabilor banateni si locurile natale, in lumea culturala germana.
Pentru valoarea intregii sale opere literare, teatrale si filosofice, in anul 1922 Universitatea din Viena i-a conferit lui Adam Muller- Guttenbrunn titlul de "Doctor Honoris Causa", iar guvernul roman i-a acordat, in acelasi an, medalia "Bene merenti", clasa I.
Muzeul memorial cuprinde volume, manuscrise, documente, fotografii, mobilier si obiecte personale. Exponatele infatiseaza copilaria lui zbuciumata; anii de studiu la Timisoara si apoi la Sibiu si Viena; dar si inceputurile sale literare.
Cea mai mare parte a expozitiei este dedicata operelor scriitorului, opere inspirate din viata si trecutul istoric al populatiei germane din Banat.
De remarcat prezenta in expozitie a lucrarii "Der klein Schwab" (Micul svab), reeditata in 1967 la Bucuresti sau a celei intitulate "Meister Jacob und seine Kinders" (Mesterul Iacob si copii sai), in care foloseste elemente autobiografice; sau a celor doua mari trilogii: "Josephus" - prima infatisand colonizarea germana din Banat si "Lenau" - dedicata poetului Nicolaus Lenau.

Localizare Expozitia Memoriala Adam Muller-Guttenbrunn Zabrani

Scrie review Expozitia Memoriala Adam Muller-Guttenbrunn Zabrani

Ai vizitat Expozitia Memoriala Adam Muller-Guttenbrunn Zabrani? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii