Romania locurilor frumoase

Rezervatie paleontologica Dealul cu melci

Rezervatie paleontologica Dealul cu melci, Vidra

Rezervatia naturala paleontologica Dealul cu melci este situata in comuna Vidra, sat Nemesi, pe stanga vaii Ariesului Mic, la 15 kilometri de orasul Campeni si 1 kilometru de centrul comunei.
in urma cu milioane de ani in aceste locuri era un recif plin de cochilii de melci de mare, care traiau scaldate de apele calde ale Marii Tethys.
Este o rezervatie naturala paleontologica cu un bogat punct fosilifer cu gasteropode, reprezentativ pentru Cretacicul superior - formate intr-o mare cu fundul stancos.

Pe o suprafata de 4.30 hectare pot fi intalnite depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode Acteonella: Gigantea, Lamarcki sau Conica si specii apartinand genurilor Modiolus, Astarte, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glaucinia.
Este un unicat geologic cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentand o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 specii de moluste.
Specia dominanta este Acteonella Gigantea.

Aici, la intrarea in satul Nemesi, langa DJ 762, unde se gaseste acest spectaculos punct fosilifer din Transilvania, timpul curge invers, inspre trecut. Privind aceste cochilii "impietrite", ce par o scriere ciudata din alfabetul unor semintii de mult apuse, gandul te poarta inapoi, in vremea cand intreaga Europa era scaldata de apele calde ale Marii Tethys.
Rezervatia naturala paleontologica se intinde pe 0,67 hectare, iar aria protejata stiintifica ajunge la 4,30 hectatare.

Este situata in comuna Vidra - sat Nemesi- pe stanga vaii Ariesului Mic - la 15 kilometri de orasul Campeni si 10 kilometri de centrul comunei Vidra.
Un recif de cochilii de melci de mare, care traiau in urma cu milioane de ani in aceste locuri, scaldate de apele calde ale Marii Tethis. Cochiliile s-au pastrat incrustate in stanca pana in zilele noastre.
Dealul cu Melci este o rezervatie naturala paleontologica cu un bogat punct fosilier cu gasteropode, reprezentativ pentru faciesul recifal al senonianului, etaj al cretacicului superior - formate intr-o mare cu fundul stincos. Pe o suprafata de 4,30 hectare pot fi intalnite depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode Acteonella: gigantea, lamarcki sau conica si specii apartinand genurilor Modiolus, Astarte, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glaucinia.

Dealul cu Melci - unul dintre cele mai este un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentand o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 specii de moluste. Specia dominanta este Acteonella gigantea. Zona protejata are 0,6 ha.
Localizare: sat Nemesi, comuna Vidra, judetul Alba
Protectie: rezervatie paleontologica cu suprafata de 4,3 hectare
Important: unul dintre cele mai bogate puncte fosilifere din Romania, aici se gasesc peste 35 de specii de moluste pietrificate, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani.

Localizare Rezervatie paleontologica Dealul cu melci

Scrie review Rezervatie paleontologica Dealul cu melci

Ai vizitat Rezervatie paleontologica Dealul cu melci? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii