Romania locurilor frumoase

Cheile Vaii Morilor

Cheile Vaii Morilor, Vidra

Rezervatia naturala Cheile Vaii Morilor este situata in comuna Vidra, pe Valea Ariesului Mic. Rezervatie complexa ce reprezinta o cheie asimetrica sapata in calcare cristaline (seria marmurelor de Sohodol) de varsta Paleozoic mediu, cu izbucuri, pesteri si avene, situata intr-o padure seculara de conifere. Cheile au o latime de 20-50 metri si o inaltime de 100-150 metri, iar zona protejata mai cuprinde doua izbucuri, pestera Cala si avenele Hoanca Sturului si Poieni. Zona protejata are o suprafata de 90 ha.
Valea Morilor, cu o lungime de 3 km, isi are izvoarele in izbucul cu acelasi nume, amplasat in versantul sau stang, la circa 4 metri inaltime.

Rezervatie complexa ce reprezinta o cheie asimetrica sapata in calcare cristaline (seria marmurelor de Sohodol) de varsta paleozoic mediu cu izbucuri, pesteri si avene situata intr-o padure seculara de conifere. Cheile au o latime de 25-50 metri si o inaltime de 100-150 de metri iar zona protejata mai cuprinde doua izbucuri, pestera Cila si avenele Hoanca Sturului si Poieni. Zona protejata are o suprafata de 90 ha.
Valea Morilor, cu o lungime de 3 km, isi are izvoarele in izbucul cuacelasi nume, amplasat in versantul sau sting, la circa 4 m inaltime. Amonte de acest izbuc, valea a ramas suspendata si prezinta un regim de curgere temporar activ. in aval de izbuc, pe o distanta de 250 m, se dezvolta un mic sector de ingustare , usor asimetric in profil transversal, in sensul ca versantul sting este mai prelung si mai abrupt, iar cel drept pierde din inaltime si declivitate fata de acesta. Profilul de cheie ramine de netagaduit, in primul rind in zona izbucului, unde versantii sint extrem de apropiati, riul evoluind in roca vie.
Din punct de vedere turistic, cheile din bazinul Vaii Morilor isi justifica intiietatea asupra ofertei atractive a intregii zone. Desi nu au lungimi deosebite si nici morfologie aparte, ele nuanteaza fizionomic peisajul, il anima prin prezenta celor doua izbucuri viguroase, devenite surse principale de alimentare cu apa a asezarilor din preajma. La confluenta dintre Valea Morilor si Valea Dolea, vale seaca tipica, se inalta abruptul Sturului, care adaposteste numeroase pesteri, intre care un loc de frunte revine pesterii Cila (150 m lungime), cunoscuta prin speleotemele sale de origine feruginoasa.
La obirsia Vaii Morilor se afla avenul Hoanca Sturului (127 m lungime si 61 m denivelare), iar valea seaca Dolea, unde scurgerea a incremenit pentru totdeauna, furisindu-se in lumea subpaminteana, prin ramificatia sa vestica se apropie de cea mai mare cavitate naturala din Platoul Poieni, Avenul Poieni, prezenta in relief printr-o intrare spectaculoasa. Are o lungime de 225 m si odenivelare de 150 m. Platoul in sine reconforteaza prin peisajul sau, o intinsa suprafata nivelata, populata cu ,,grohote" (gramezi uriase de pietre rezultate prin distrugerea de catre localnici a lapiezurilor, cu scopul largirii terenurilor agricole) ce separa proprietatile.
Virful Sturului este unul dintre putinele locuri din Muntii Apuseni unde creste rara floare de colt.

Localizare Cheile Vaii Morilor

Scrie review Cheile Vaii Morilor

Ai vizitat Cheile Vaii Morilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii