Romania locurilor frumoase

Crucea Juramantului din Campulung

Crucea Juramantului din Campulung, Campulung Muscel

In zona centrala a municipiului Campulung, langa Monumentul Eroilor, in zidul casei N. Ionescu - Berechet, se afla incastrata Crucea Juramantului, ridicata in vremea domniei lui Gheorghe Duca, in 25 decembrie 1674.
Pe aceasta cruce se afla una dintre cele mai lungi inscriptii in piatra inscrise pe un monument, din cate se cunosc pana in prezent in fostul spatiu al tarii Romanesti.
Numele sau vine de la faptul ca fiecare conducator nou ales al orasului trebuia sa jure, impreuna cu cei 12 pargari (reprezentanti alesi ai obstei), in fata acestei cruci, ca va lupta pentru apararea drepturilor campulungenilor. Astfel, ca simbol al autonomiei si privilegiilor urbane, Crucea indeplinea un rol solemn in cadrul ceremoniei de investitura a judetilor, care in fata ei jurau sa apere aceste drepturi.

Monumentul este unic in tara, fiind un adevarat document prin care sunt ilustrate traditiile orasului.
Povestea Crucii Juramantului incepe in ziua de Craciun a anului 1674, cand, dupa slujba solemna de dimineata, intreaga suflare a orasului s-a adunat in Piata cea din mijlocul targului spre a asista la un eveniment marcant pentru viata comunitatii lor. Judetul Andrea si cei 12 pargari inaltau aici o impunatoare Cruce de piatra, cunoscuta mai tarziu sub numele de Crucea Juramantului. Minunat impodobita de neintrecutii pietrari campulungeni, ea cuprindea un important hrisov domnesc emis in acel an de catre Duca Voda.

Textul inscriptiei este sapat in relief, iar intre primele randuri este intercalata stema tarii Romanesti (acvila cruciata) ce-i confera un caracter oficial. Dupa invocatia de inceput a Sfintei Treimi, este mentionat hramul caruia ii este inchinata Crucea (Nasterea Domnului) si apoi domnitorul in functie - Duca Voda si familia sa.
Dupa textul propriu-zis al hrisovului se adauga, la final, numele ispravnicului crucii (Andrea judetul cu 12 pargari) si precizarea datei (luna decembrie, ziua 25, anul 1674).
Hrisovul domnesc sapat in Crucea Juramantului o aseaza in categoria acelor "tocmeli, legaturi sau intariri" domnesti scrise pe piatra, numite generic "Cruci hrisov" foarte rar intalnite in tara Romaneasca. Se mai cunosc doar alte patru asemenea exemplare, care se pastreaza pana astazi.

Hrisovul sapat in piatra Crucii Juramantului este hrisovul prin care Gheorghe Duca Voda confirma in 1674 vechile privilegii ale orasenilor campulungeni. Potrivit inscriptiei de pe Cruce, aceste privilegii fusesera conferite in 1215 de catre Radu Negru Voda, legendarul intemeietor al orasului si al tarii Romanesti.
Ca o replica a acestei cruci, in piata veche a orasului este amplasat Monumentul Crucea pargarilor, avand inaltimea de aproape 2 m, lucrat din piatra de Albesti si ridicat in anul 1790.
Campulungul poate fi numit orasul crucilor de piatra, caci de sute de ani peste cincizeci de exemplare strajuiesc tacute incintele bisericilor si raspantiile drumurilor. Dintre toate suratele sale, Crucea Juramantului se detaseaza prin continutul si rolul sau in viata urbana a Campulungului medieval, precum si prin caracterul unic al amplasamentului ei actual - in fatada unei case particulare.
Crucea Juramantului din Campulung se afla incastrata in fatada unei cladiri vechi situata vizavi de fostul Hotel Regal, venind dinspre Biserica Domneasca si mergand spre Biserica Baratia.

Localizare Crucea Juramantului din Campulung

Scrie review Crucea Juramantului din Campulung

Ai vizitat Crucea Juramantului din Campulung? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii