Romania locurilor frumoase

Casa Memoriala "Vladimir Streinu" din Teiu

Casa Memoriala "Vladimir Streinu" din Teiu, Judetul Arges

Casa Memoriala "Vladimir Streinu" din Teiu este un muzeu memorial infiintat in casa care a apartinut familiei Vladimir Streinu intre 1902 - 1972.
Casa in care a copilarit scriitorul Vladimir Streinu a fost construita de serban si Leanca Iordache in anul 1902 si se afla in centrul satului Teiu.
La 28 noiembrie 1971, a avut loc, la initiativa prof. Vasile Falcescu si cu aprobarea primului secretar al judetului de la acea vreme, Gheorghe Nastase, constituirea Societatii culturale ,,Vladimir Streinu" din Teiu si, prin eliberarea unei camere din C.A.P., infiintarea unei Camere Memoriale. Pana la urma, in anul viitor, C.A.P. Teiu se muta din casa lui Vladimir Streinu putin mai jos, in cea a fratelui sau, Anton.

in data de 28 mai 1972, are loc inaugurarea Casei Memoriale "Vladimir Streinu". Cladirea a fost restaurata inainte de organizarea ei ca muzeu.
in interior, sunt expuse obiecte ce au apartinut familiei scriitorului, tablouri, costume populare specifice zonei.
Muzeul detine si o biblioteca a Societatii, cu carti ce au apartinut lui Vladimir Streinu si donate de scriitori. in aceeasi cladire este amenajat si muzeul satesc.

Scriitorul Vladimir Streinu s-a nascut pe 23 mai 1902 in comuna Teiu din judetul Arges. A debutat ca poet in "Adevarul literar si artistic" (1921), iar in calitate de critic, in revista "Muguri" (Campulung Muscel) in 1922, cu un articol despre volumul de poezii "Parga", de Vasile Voiculescu. A colaborat cu foarte multe alte publicatii, precum "Saptamana muncii intelectuale", "Cetatea literara", "Viata Romaneasca", "Gandirea", "Miscarea literara", "Universul literar".

Vladimir Streinu a fost, inainte de toate, un critic de poezie, pe care a imbratisat-o aproape in intregimea ei, de la Eminescu si inca de mai inainte, pana la cel mai tanar contemporan.
in anul 2006 a fost ales ca membru post-mortem al Academiei Romane.
Comuna Teiu se afla in marginea sud-estica a judetului Arges, la limita cu judetul Dambovita, pe malurile raului Mozacu. Este strabatuta de soseaua judeteana DJ 508, care o leaga spre nord de Ratesti si Cateasca si spre sud de Negrasi. Casa Memoriala "Vladimir Streinu" din Teiu se afla la 9 km de autostrada Bucuresti - Pitesti, km 84.

Localizare Casa Memoriala "Vladimir Streinu" din Teiu

Scrie review Casa Memoriala "Vladimir Streinu" din Teiu

Ai vizitat Casa Memoriala "Vladimir Streinu" din Teiu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii