Romania locurilor frumoase

Casa memoriala George Topirceanu

Casa memoriala George Topirceanu, Judetul Arges

In satul Namaesti, comuna Valea Mare Pravat, se afla Casa Memoriala George Topirceanu - o casa taraneasca, cu pridvor larg la etaj, acoperita cu sita si ridicata de maini pricepute la inceput de veac, in 1900, loc in care poetul George Topirceanu si-a petrecut 8 ani din viata.
Casa a intrat in patrimoniul Muzeului Municipal Campulung prin donatia familiei in anul 1958, fiind declarata ulterior monument istoric de interes national.
La intrarea in micul parc, printre pomi, te intampina statuia de bronz a poetului, ridicata in 1973 de ofiterul in rezerva Marius Buturoiu, pe soclul careia sunt asternute ultimele versuri din "Balada mortii".

In prezent, casa unde a locuit si a creat poetul timp de 8 ani adaposteste o expozitie memoriala permanenta, cuprinzand exponate legate de viata si activitatea poetului, precum o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei si prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vanatoare, bastoane.
Mica expozitie de la parter invita vizitatorii intr-o incursiune in timp pentru a cunoaste viata si activitatea poetului "Baladelor vesele si triste", prin intermediul fotografiilor, scrisorilor catre familie, documentelor originale sau facsimilelor si publicatiilor.
O scara interioara de lemn, element original in arhitectura taraneasca, ne conduce la etaj unde, in doua incaperi dispuse simetric fata de un antreu, a fost recreata atmosfera in care a trait si a scris George Toparceanu.
Catre strada, un dormitor cu mobilier de epoca si multe tesaturi populare evoca pentru vizitator calmul orelor de odihna ale poetului.
Pasii lui traversau micul hol si ajungeau in camera de lucru unde, la biroul pirogravat, asternea in momente de inspiratie versuri care au devenit subiecte de poezii: "Aeroplanul" din poezia cu acelasi nume si celebrul geamantan din "Balada chiriasului grabit".

Aproape de centrul satului Namaesti, fata in fata cu schitul de piatra ce domina de pe deal, se afla o casa taraneasca cu pridvor larg la etaj, acoperita cu sita si ridicata de maini pricepute la inceput de veac, in 1900, loc in care poetul George Toparceanu si-a petrecut 8 ani din viata, casa intrata in patrimoniul muzeului prin donatia familiei in anul 1958.
La intrarea in micul parc, printre pomi te intampina statuia de bronz a poetului ridicata in 1973 de ofiterul in rezerva Marius Buturoiu, pe soclul careia sunt asternute ultimele versuri din "Balada mortii".
Mica expozitie de la parter invita vizitatorii intr-o incursiune in timp pentru a cunoaste viata si activitatea poetului "Baladelor vesele si triste" prin intermediul fotografiilor, scrisorilor catre familie, documentelor originale sau facsimilelor si publicatiilor.

Program de vizitare:
Marti - duminica: orele 9°°-17°°
Luni: inchis
Adresa: DC19, sat Namaiesti, comuna Vale Mare Pravat, judetul Arges (vizavi de Manastirea Namaiesti).

Localizare Casa memoriala George Topirceanu

Scrie review Casa memoriala George Topirceanu

Ai vizitat Casa memoriala George Topirceanu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii