Romania locurilor frumoase

Casa Memoriala "Dinu Lipatti"

Casa Memoriala "Dinu Lipatti", Judetul Arges

Casa Memoriala "Dinu Lipatti" de la Ciolcesti, din comuna argeseana Leordeni, este o vila superba ridicata in stil neoromanesc de tatal lui Dinu Lipatti, violonistul Constantin Lipatti, intre anii 1938-1942.
Conacul de la Ciolcesti a devenit casa memoriala pe 17 decembrie 1985, dupa doi ani de renovari. Edificiul este inscris in Lista Monumentelor Istorice.
Expozitia amenajata la parter va poarta prin universul unui artist de geniu. Aici gasiti o colectie impresionanta de fotografii si corespondente care ilustreaza viata si activitatea marelui pianist si compozitor roman, precum si numeroase obiecte ce au apartinut lui Dinu Lipatti (pianul Bechstein, diplome, partituri) si fratelui sau, diplomatul si omul de cultura Valentin Lipatti, familiei, cunostintelor din tara si strainatate, fotografii de familie (Dinu Lipatti la diferite varste, alaturi de profesorii sai - George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora).

Multe dintre fotografii sunt executate de Dinu Lipatti, deoarece acesta era un pasionat si talentat fotograf.
Pianist, compozitor, critic muzical si pedagog, Dinu Lipatti, prin personalitatea sa artistica exceptionala, poate fi plasat la loc de cinste in cultura romaneasca, in galeria care ii cuprinde pe Enescu, Brancusi, Eliade, iar in lume, chiar si in afara Europei, intr-un spatiu intins care nu a avut onoarea sa-i asculte magia pe viu, este considerat unul dintre cei mai mari interpreti ai primei jumatati a secolului XX.

Crescut intr-o familie cu traditie muzicala - tatal sau era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo Sarasate, mama, Anna Lipatti, o excelenta pianiata, iar nas la botez i-a fost George Enescu - i s-au recunoscut si cultivat din frageda copilarie inclinatiile muzicale. A fost acceptat ca elev de exigenta profesoara de pian Florica Musicescu.
In 1936 isi incepe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte in Germania si Italia. in 1943 pleaca in Scandinavia impreuna cu viitoarea sa sotie, Madeleine Cantacuzino, de asemenea o fosta eleva a Floricai Musicescu, si decide sa se stabileasca cu Madeleine in Elvetia, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva.

In timp ce se pregatea pentru un turneu de concerte in America descopera ca sufera de leucemie. La 16 septembrie 1950 are loc ultimul sau concert public la Besançon (Franta).
La 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti se stinge din viata ( 33 de ani) cu partitura Quartetului in Fa minor de Ludwig van Beethoven in mana.
Ultimele sale cuvinte au fost: " Nu-i de ajuns sa fii mare compozitor ca sa scrii muzica asta, trebuie sa fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu".
in prezent, Casa Memoriala "Dinu Lipatti" se afla in administrarea Muzeului Judetean Arges.

Adresa: Casa Memoriala "Dinu Lipatti" se afla in comuna Leordeni, sat Ciolcesti (DC72), judetul Arges.
Program de vizitare: luni-duminica: 9.00-17.00

Localizare Casa Memoriala "Dinu Lipatti"

Scrie review Casa Memoriala "Dinu Lipatti"

Ai vizitat Casa Memoriala "Dinu Lipatti"? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii